5 tips om te beginnen met afvallen nu de sportscholen weer open zijn
21 september 2021 
2 min. leestijd

5 tips om te beginnen met afvallen nu de sportscholen weer open zijn

Was jij ook net begonnen met afvallen voordat Corona om de hoek kwam kijken? Het was net 1 januari geweest en jij besloot weer om er volle bak tegen aan te gaan, even die kerst kilo's en overtollige vetmassa weer laten verdwijnen door te focussen op een vetverlies traject. Totdat het maart werd en de sportscholen moesten sluiten, je begon fanatiek met je home-workouts maar toch was je motivatie ver te zoeken.

Maar hoe ga jij ervoor zorgen dat het nu wel gaat lukken? De kunst is om niet meteen je hele leven drastisch om te gooien, te gaan crash diëten of zelfs leuke dingen te vermijden. 

Handige gewoontes tijdens het afvallen

Maar om juist met wat kleine aanpassingen je levensstijl te veranderen en dus je oude gewoontes te vervangen door nieuwe, gezondere gewoontes. Als iets een gewoonte wordt, hoef je er niet constant over na te denken en gaat het proces uiteindelijk vanzelf. In deze blog ga ik jou vijf tips geven over welke gewoontes je het makkelijkst kunt aanpassen om weer te beginnen met afvallen.

Beweeg meer om vet te  verliezen

Dit betekent niet meteen dat je weer 5x per week de sportschool in hoeft te duiken, het zit al in de kleine dingen. Neem voortaan de trap, doe je boodschappen lopend of fietsend, parkeer je auto eens wat verder van huis of je werk. Zo verbrand je onbewust meer calorieën. Probeer je trainingsdagen op vaste dagen in te plannen zodat je er niet op vrijdag nog achterkomt dat je eigenlijk nog 4x naar de sportschool zou moeten gaan.

Eet meer en val af

En dan bedoel ik niet die extra boterham bij de lunch. Eet meer voedsel dat laag is in calorieën per gram, zo zit je langer vol en zal het minder moeite kosten om ongezonde snacks te laten staan. Groente en fruit zijn hier een mooi voorbeeld van. Vervang je koekje tussendoor voor komkommer en/of tomaat. Eet minimaal 200 gram groente bij je avondeten en wat minder rijst/pasta/aardappelen. Met deze kleine aanpassingen krijg je onbewust al minder calorieën binnen.

Maak meer bewuste keuzes als je buiten de deur gaat eten

Kies eens voor een salade als je gaat lunchen. Of voor een stuk zalm tijdens het diner in plaats van een hamburger. Ook kun je altijd om wat extra groentes/salade vragen. Als je vol zit, stop dan ook met eten, want met buikpijn naar huis gaan wordt niemand vrolijk van.

Koop geen 'ongezonde' producten die je eigenlijk niet wilt eten

Alles wat je niet in huis hebt liggen zul je ook niet eten. Daarnaast is met een lege maag naar de supermarkt gaan ook geen goed plan. Als je met honger door de supermarkt loopt, is de kans erg groot dat die reep chocola toch in je mandje belandt.

Geef prioriteit aan je slaap en verminder jouw stress

Slaap draagt bij aan jouw herstel en vermindert stress. Als je minimaal acht uur slaapt, heb je overdag minder honger en ook minder tijd om met eten bezig te zijn. De effecten hiervan worden vaak nog onderschat. Ook stress is een reden waardoor sommige mensen minder bewuste voedingskeuzes maken.

 Leg je telefoon dus een half uur voor het slapen gaan weg, lees een boek en ontspan wat vaker. Afvallen werkt het beste als je van deze tips een gewoonte maakt zodat je er niet constant mee bezig hoeft te zijn en het proces vanzelf laat gaan.

Hoe ga jij jouw levensstijl de komende tijd aanpassen?


Over de schrijver
Anissa is een enthousiaste en betrokken coach die graag mensen helpt om fysiek en mentaal het beste uit zichzelf te halen.
Reactie plaatsen