Door het coronavirus is de balans tussen werk en privé voor veel Nederlanders onder druk komen te staan. Als je minder efficiënt en productief bent, afspraken vergeet of irritaties en ruzies op het thuisfront hebt, dan kan het zijn dat je werk-privébalans is verstoord. Thuiswerken kan deze balans nog meer verstoren. Je kunt als werknemer en werkgever een aantal concrete dingen doen om jouw werk-privébalans te bewaken. In deze blog lees je hoe je een verstoorde werk-privébalans kunt herkennen én hoe je actief een goede balans behoudt.
Wanneer ben je in balans?
Vraag jezelf eerst eens af wat in balans zijn is voor jou. Dit is heel belangrijk om te weten, anders weet je ook niet wat je daadwerkelijk wilt met ‘in balans' komen. Als je dit voor jezelf inzichtelijk en duidelijk hebt, weet je vaak al wat je te doen staat. Als je ‘uit balans’ bent betekent dit eigenlijk simpelweg dat je van het één meer doet dan van het ander. Dus als je het ene wat minder zou doen en het ander wat meer, zou je weer in balans zijn. Maar is het zo simpel dan? De manier waarop we hedendaags werken is zeer verschillend vergeleken met nog niet zo heel lang geleden. Met name de arbeiders werkten vooral om te leven. Men had geen affiniteit met het werk, maar ging puur naar het werk om geld te verdienen. Er moest brood op de plank komen om het gezin te onderhouden. Tegenwoordig is het echter zo dat heel veel mensen meer leven om te werken, dan werken om te leven. Hier zijn natuurlijk verschillende aanwijsbare redenen voor te noemen.
Banen zijn leuker dan vroeger
Allereerst een positieve reden: veel banen zijn tegenwoordig veel leuker dan vroeger. Daarom wordt men er ook sneller ‘verslaafd’ aan en krijgt men er een zekere affiniteit mee. Je haalt er gewoonweg meer voldoening uit.
Schaden van je privésituatie
Een nadeel is echter dat deze verslaving je privésituatie kan schaden. Zeker wanneer je een gezin hebt, wat simpelweg veel tijd vergt, is de kans aanwezig dat je soms wat energie tekort komt op één van beide vlakken. Ikzelf, als coach, heb nog geen kinderen, maar kan soms ook moeite hebben om de twee begrippen werk en privé ‘gescheiden’ te houden. Maar zouden deze twee begrippen überhaupt gescheiden moeten worden? Dat is iets om over na te denken..
Wat zijn de feiten nu we meer thuis werken en werk en privé minder gescheiden zijn?
- In de zorg verwaarloosde 1 op de 10 werknemers bijna 10%, familie- en gezinsactiviteiten door het werk tijdens de eerste coronagolf
- 2,4% verwaarloosde werk door familie- en gezinsactiviteiten
- De aandacht in het gezin en het thuisfront kwam tot wel vier keer meer in de verdrukking dan andersom
Wat kun jij doen om werk en privé in balans te brengen?
Twee belangrijke tips:
- Je hebt maar één leven. Er is geen privé leven én vervolgens nog een werk leven.
- Balans is niet iets wat je bereikt, balans is een vaardigheid. Deze vaardigheid moet je dus leren.
Wat kan jij zelf veranderen?
Transparantie is belangrijk om een slechte balans tussen werk en privé te herstellen Communiceer over je situatie met het thuisfront, maar ook met je werkgever of compagnon. Geef de pijnpunten aan, zodat men meer begrip krijgt voor je situatie.
Plan dagen of dagdelen in per onderdeel van je leven
Een goede planning, waarin je ook tijd inplant voor JEZELF is essentieel. Als je deze 'me time' niet inplant, zul je jouw eigen tijd verwaarlozen en tijd hiervan opgeven voor werk.
Wanneer je privétijd hebt ingepland, ga dan niet stiekem werken
Neem echt die tijd. Laat je telefoon desnoods thuis. Moet je bereikbaar zijn? Neem een 2e telefoon of simkaart. Wanneer je een dagje weg bent met je partner of familie, zul je dan niet bewust of onbewust afgeleid worden door je werk. Download alleen de noodzakelijke applicaties op deze ‘nood telefoon’. Geef dit nummer ook alleen aan de echt noodzakelijke mensen.
Zeg minder vaak ‘ja’, houd je bezig met taken die er toe doen
Je zult ook zeker moeten leren om je eigen grenzen aan te geven. Je kunt namelijk wel steeds iedere taak aannemen die over de schutting wordt gegooid, maar wanneer jij een goede balans tussen werk en privé zoekt, zul je moeten leren dat je niet alles kunt doen — ongeacht of dit werk of privé-zaken betreft.
“Het verschil tussen succesvolle mensen en zeer succesvolle mensen is dat die zeer succesvolle mensen haast altijd “nee” zeggen tegen alles." — Warren Buffet
Doe niet alles zelf, maar laat anderen je helpen
Ook zul je moeten accepteren dat je niet alles alleen hoeft te doen, je kunt sommige dingen namelijk niet alleen en dat is oké. Jij kunt dus wel blijven vasthouden aan je principe dat je toch écht iedere dinsdag drie verslagen wil afronden, als je hierdoor voor de zoveelste keer je fitnessmaatje moet afbellen omdat je die groepsles niet redt, zul je jouw principe moeten bijschaven of je vraagt hulp. Wil je dus een betere werk privé-balans creëren, kijk dan kritisch naar je eigen workflow en voorkeuren. Pas je taken en planning hierop aan. Zo kom je op het eind van de dag niet in de knoei wanneer dat analyseren ineens toch langer blijkt te duren omdat je gewoonweg op bent. Merk jij dat je te perfectionistisch bent? Dan raad ik je aan om deze blog te lezen.
Wees niet te optimistisch en ga uit van ervaring
Houd ook rekening met wat je weet. Jij kunt er namelijk wel van uitgaan dat je het vandaag wél redt om op tijd thuis te zijn, je hoeft immers nog maar één rapport te beoordelen. Wanneer je echter uit ervaring weet dat je concentratie na vier uur verslapt, plan deze taak dan niet op het eind van de dag in.
Vraag een objectief persoon om advies
Ten slotte, een coach met de juiste ervaring en kennis kan je helpen om met een objectieve bril naar je leven te kijken. Zo krijg je nieuwe inzichten en kun je jouw zaakjes optimaliseren. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat mijn relatie deels door goede persoonlijke coaching sterk geworden is. Door de coaching krijg ik inzichten die ik zelf niet had en kan ik dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Ook mijn productiviteit steeg door coaching. Hierdoor heb ik meer tijd over voor de belangrijke dingen thuis. Interesse in coaching? Op deze pagina vertellen wij je hoe wij jou hierbij kunnen helpen.
Dus...
Kies wat jij nodig hebt en ervaar geen disbalans meer tussen werk en privé. Heb je behoefte aan nieuwe inzichten van iemand die jou persoonlijk en objectief kan helpen? Aarzel dan niet en mail naar martien@growcoachingfitness.nl Wij van Growcoaching staan klaar om je te helpen met al jouw persoonlijke vraagstukken.