wat-is-cortisol

Wat is cortisol?

We horen het wel vaker voorbijkomen als we het over stress hebben. Maar wat doet het nu precies. Hieronder leg ik het beknopt uit.

Cortisol ofwel het stresshormoon

Het wordt zo genoemd omdat het vrij komt tijdens elke vorm van stress. Zowel fysieke als mentale stress. Het hormoon zelf wordt aangemaakt in de bijnierschors uit cholisterol. Het speelt een rol bij de vertering van voedsel, het slaap en waakritme en je afweersysteem. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in je spieren worden afgebroken waaruit glucose kan worden gemaakt (energie). De energie die vrijkomt gebruikt het lichaam om weer in homeostase te komen.

Waarom hebben we cortisol

Tegenwoordig leven we een vrij sedentair leven. Maar dit was natuurlijk niet altijd zo. Voor een heel lange tijd heeft de mensheid moeten jagen en bewegen. Daarbij kwam natuurlijk kijken dat alles je wou doden. Hierbij kwam cortisol van pas. Tijdens een stressmoment komt er adrenaline en noradrenaline vrij om het lichaam alerter te maken. Het zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om te vechten of vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie weer wordt gecompenseerd. Het enige probleem hedendaags is dat we niet meer hoeven te vechten of vluchten. Waardoor dat wanneer we stress hebben dit zich opstapelt en de energie niet nodig is. Hierdoor stijgt je bloeddruk, je spieren spannen op en je kan hoofdpijn krijgen. Op een lange duur kan dit ook gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Reactie plaatsen