wat-is-een-fysiotherapeut

Wat is een fysiotherapeut?

Fysiotherapeuten, of kort gezegd 'fysio's', zijn deskundigen als het gaat over het menselijk bewegingsapparaat. Een fysiotherapeut laat patiënten met verschillende lichamelijke klachten verschillende oefeningen doen. Een behandeling kan op verschillende manieren worden vormgegeven en tijdens een behandeling kunnen verschillende behandeltechnieken uitgevoerd worden. Hierbij kan je denken aan oefeningen, shock-wave therapie, dry needling en massages.  Een behandeling begint met een vraaggesprek waarna een onderzoek wordt gedaan. Behandel doelen worden besproken en afgesproken met de patiënt. Alles wat bij een fysiotherapeut wordt gedaan is om de pijn of hinder bij een persoon weg te krijgen.

Het vak fysiotherapie

Fysiotherapie is een beschermd beroep, wat wil zeggen dat je de officiële opleiding afgerond moet hebben om je zo te mogen noemen. Dit geeft enige zekerheid over de minimale kwaliteit van de behandelaar die zich mag uitgeven als fysiotherapeut. Fysiotherapie is echter zo'n veelzijdig en complex vak, dat de kwaliteit van behandelaars met deze titel alsnog sterk uiteen loopt. Een goede fysiotherapeut blijft altijd leren en up-to-date met de laatste wetenschappelijke inzichten, niet elke fysiotherapeut is bereid dat te doen. Ook hebben verschillende fysiotherapeuten verschillende expertises waarop je zou kunnen selecteren. Elke fysio heeft een algehele kennis van het lichaam, maar de meeste kiezen er voor om zich te specialiseren in een specifiek lichaamsdeel of een bepaalde doelgroep. Dit zijn de belangrijkste redenen om altijd kritisch te zijn bij het kiezen van jouw behandelaar, en tijdens de behandeling zelf.

Wat is de taak van een fysiotherapeut?

De taak van een fysiotherapeut is niet om alleen tijdelijk problematiek te verhelpen met losse behandelingen, maar om voor een goed toekomstgericht plan te zorgen. Dit behandelplan zou moeten bestaan uit onderzoek, de behandeling door de fysio zelf en advies omtrent oefeningen voor thuis en activiteiten die gemeden moeten worden. Ook zou er op een dieper level gekeken moeten worden naar de onderliggende oorzaken van de problematiek, en wanneer mogelijk een preventief advies gegeven moeten worden om herhaling van klachten te voorkomen.  

Reactie plaatsen