wat-is-een-hartslagmeter

Wat is een hartslagmeter?

Hartslagmeters bestaan al een langere tijd, maar sinds de opkomst van de smartwatches worden ze steeds populairder. In deze blog wil ik meer uitleg gaan geven over het gebruik van een hartslagmeter.

Wat is een hartslagmeter?

Een hartslagmeter gebruik je om je hartslag te meten, dit kan je doen op verschillende manieren.  Het is mogelijk om zelf je hartslag te meten door een minuut lang het aantal slagen te meten. Echter kan je dit ook op een eenvoudiger manier doen,  door het aantal slagen voor 10 sec te meten en die keer 6 te doen. Naast dat je zelf je hartslag kan proberen te meten door de tijd en je hartslag in de gaten te houden, bestaan er ook verschillende gadgets.

Hartslag meten met een polsmeter

Met een polsmeter zoals een sporthorloge kan je een indicatie krijgen van je huidige hartslag. Echter varieert de betrouwbaarheid van deze sporthorloges. Dat het niet accuraat is, maakt in principe niet uit. Je gaat niet precies je hartslag frequentie meten, echter krijg je wel een indicatie wat je hartslag doet tijdens bepaalde inspanningen.

Hartslag meten met een borstband

Een borstband meter is meer accuraat dan een polsmeter, omdat de band dichter bij je hart zit. Echter kan je een borstband gebruiken zoals een Polar, die dan het signaal naar je sporthorloge stuurt.

Waarvoor kan je een hartslagmeter gebruiken?

Een hartslag meter kan je dus gebruiken om een beeld te krijgen van je huidige hartslag. Een voordeel hiervan is dat je hier je training op aan kan passen, door te trainingen in verschillende hartslagzones. Daarnaast kan bijvoorbeeld een verhoogde rusthartslag een indicatie geven, dat jij nog niet volledig bent hersteld of veel stress hebt.

Reactie plaatsen