uitleg suatrek

Wat is een squatrek

Een squatrek is een rek waar je gebruik van gaat maken om je halterstang in te plaatsen om zo een bepaalde oefening te gaan uitvoeren. Natuurlijk een squatrek heeft zijn naam te danken aan de barbell squat. Mocht je geen squatrek hebben zou je eerst het gewicht op een andere manier op je rug moeten krijgen vooral je zou kunnen beginnen aan je squat. Het doel van een squatrek is dat je de stang zo optimaal mogelijk kan positioneren voor je gaat starten aan je oefening. Zo kan je in een squatrek verschillende niveaus hebben waar je de halterstang kan plaatsen.

Soorten squatreks:

SQUATSTANDS of HALTERSTUNEN.

Dit is een van de meest minimalistische vormen van een squatrek. Het zijn twee afhankelijke losse haltersteunen. Ze bestaan uit twee onderdelen namelijk een staander en een voet.

Het bovengedeelte van de staander is in twee delen. Deze kan je in hoogte verplaatsen om de halterstang zo goed mogelijk op hoogte te plaatsen. Meeste modellen maken gebruik van een staaf of pin om zo het losse gedeelte vast te zetten.
Deze zijn geschikt voor meerdere oefening op te doen. Door ze hoog in te stellen kan je ze gebruiken voor overhead presses en squats. Door ze laag in te stellen kan je ze gebruiken voor bench presses, romanian deadlifts, barbell bicep curls, etc.

Squatsstands zijn voordelig voor het feit dat ze makkelijk te verplaatsen zijn, weinig ruimte in nemen en goedkoop zijn vergeleken met een powerrack.

Nadelen

Een van de nadelen van squatreks is dat ze minder stabiel of veilig zijn dan een volledige rack. Ze moeten op de ideale stand afgesteld worden en correct geplaatst zijn om ze te gebruiken. Ze hebben bijvoorbeeld ook geen safety bars zoals je bij een squatrek of powerrek wel hebt.


VERBONDEN SQUAT STANDS of ER RACK

Als je twee individuele squatstands met elkaar in verbinding brengt noemen we deze een ER rack oftewel verbonden squat stands. Het voordeel van verbonden squat stands is dat ze stabieler op de grond staan. Daarnaast hebben ze meestal ook nog ingebouwde safety bars waardoor de totale opzet veiliger voor gebruik is.

Deze verbindingsbalk is meestal verstelbaar zodat je de afstand tussen de squatstands kan aanpassen. Hierdoor zijn ze makkelijk op te bergen thuis. Ze nemen iets meer plaats in dan de gewone squatstands maar nog steeds minder dan een power rack.


VASTE SQUATREK

De meeste stabiele, stevige en veilige opzet voor barbell oefeningen is wel de vaste squatrek. Bij deze rek kan je niets verstellen en is alles ingebouwd in de totale rek. De linker en rechterkant van het rek zijn op meerdere plaatsen met elkaar verbonden. Er zijn twee grote kolommen ( links en rechts ) die onder een hoek staan om de halterstang zo te kunnen ondersteunen. Op de kolommen zitten afleghaken op verschillende hoogtes. Deze afleghaken zitten aan de kolommen vast dus de hoogte is niet te controleren. Zo kan het zijn dat de afleghaken zich niet op de juiste hoogte voor jou bevinden, wat een nadeel kan zijn.

Deze vaste squat racks zijn meestal wel voorzien van safety bars. Een nadeel van een vaste squat rack is dat deze veel plaats in beslag neemt. Bij sommige modellen zijn er aan de zijkant voorzieningen voor halterschijven op de plaatsen.

Vaker is het wel aan te raden om een power rack te verkiezen boven een squat rack. Een power rack is stabieler, veiliger en veelzijdiger. Een squat rack zal ongeveer evenveel plaats in beslag nemen als een power rack. Het grote voordeel van een squatstand is dat deze qua kostprijs lager is dan de power rack.

Reactie plaatsen