wat-is-endorfine

wat is endorfine?

Voel je jezelf ooit geweldig na een goede, zware training? Je hebt misschien gehoord dat je "high" wordt veroorzaakt door kleine neurochemicaliën die door je lichaam worden vrijgegeven. Deze neurochemicaliën worden endorfines genoemd. Hoewel endorfines je een goed gevoel kunnen geven na lang hardlopen, is er nog veel meer te weten over de rol die ze spelen bij het reguleren van je lichaam.

De oorsprong van endorfine

Het woord endorfine komt van het samenvoegen van de woorden 'endogeen', wat betekent van binnenuit het lichaam, en 'morfine', een pijnstiller opiaat. Met andere woorden, endorfines hebben hun naam gekregen omdat het natuurlijke pijnstillers zijn. Endorfines besaan uit een grote groep peptiden. Ze worden geproduceerd door het centrale zenuwstelsel en de hypofyse. Omdat endorfines inwerken op de opiaatreceptoren in onze hersenen, verminderen ze pijn en verhogen ze het plezier, wat resulteert in een gevoel van welzijn. Endorfines komen vrij als reactie op pijn of stress, maar ze komen ook vrij tijdens andere activiteiten, zoals eten, lichaamsbeweging of seks.

Wat is het doel van endorfines

Niet alle rollen die endorfine in het lichaam spelen, worden volledig begrepen. We weten dat endorfines belangrijk zijn om pijn te verminderen en plezier te vergroten. Endorfines zijn betrokken bij onze natuurlijke beloningscircuits en houden verband met belangrijke activiteiten zoals eten, drinken, fysieke fitheid en geslachtsgemeenschap. Endorfines nemen ook toe tijdens de zwangerschap. Ze minimaliseren ongemak en pijn en maximaliseren het plezier. Dit helpt ons om te blijven functioneren ondanks blessures of stress. Omdat mensen van nature plezier willen voelen en pijn willen vermijden, is de kans groter dat we een activiteit doen als we ons er goed bij voelen. Vanuit een evolutionair standpunt helpt dit om te overleven. Mensen zijn sociale wezens en we gedijen goed in gemeenschappen. Van endorfines is aangetoond dat ze ook helpen om sociale banden te versterken. Hoewel dit misschien niet helemaal meer waar is, waren mensen die in sociale groepen bij elkaar bleven in de vroege menselijke geschiedenis beter in staat om te overleven en zich voort te planten.  

Reactie plaatsen