Wat is het immuunsysteem?

Als we het over ziektes hebben, dan hebben we het ook vaak over het immuunsysteem. Hieronder ga ik er wat dieper voor je op in.

Wat is het immuunsysteem

Het menselijk lichaam laat niet zonder protest iets vreemds toe, zeker niet wanneer dit voor het lichaam schadelijk is. Het lichaam heeft een verdedigingssysteem tegen infecties door virussen, bacteriën en parasieten: het afweersysteem, ook immuunsysteem genoemd. 

Veel infecties verlopen zonder ziekteverschijnselen, omdat ons immuunsysteem zo goed reageert dat de binnendringende micro-organismen gedood of in toom worden gehouden. In dit geval is de infectie alleen indirect zichtbaar uit de reactie van het afweersysteem, zoals het maken van specifieke antistoffen of activering van afweercellen. Dit proces wordt ook wel ontsteking/inflammatie genoemd. 

Deze afweerreacties zijn met een bloedtest vast te stellen. Sommige micro-organismen geven altijd ziekte­verschijnselen, zoals de veroorzaker van pokken. Zij kunnen zich na binnendringen sterk vermeerderen, gifstoffen uitstoten of tot te zwakke of te intense ontstekingsreacties leiden. De micro-organismen kunnen alleen toeslaan als ons eigen afweersysteem verzwakt is, bijvoorbeeld door andere ziekten of behandelingen daarvan. (Photoimmune.org, z.d.) Bij virussen worden de besmette lichaamscellen meestal door een zogenaamde cytotoxische reactie kapot gemaakt. De binnengedrongen micro-organismen van het virus komen daardoor vrij en binnen het bereik van antistoffen. Soms kiest het afweersysteem ervoor de ziekteverwekkers in een onschadelijke winterslaap te dwingen.


Verzwakt het afweersysteem, dan kunnen deze ziekteverwekkers weer wakker worden, gaan delen en toeslaan.


Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het herpesvirus dat de bekende koortslip geeft als ons lichaam verzwakt is. Er is niet echt zoiets als het extra stimuleren van het immuunsysteem. Je kunt het hooguit onderhouden wanneer je tekorten hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Goed eten, slapen en bewegen zullen ervoor zorgen dat het immuunsysteem zichzelf kan onderhouden.

Onze adviezen voor je immuunsysteem zo goed mogelijk te onderhouden zijn:

  • Zorg voor zo min mogelijk stress of je stress zo laag mogelijk te houden
  • Zorg voor een gezond slaapritme, +/- 8uur per dag.
  • Zorg voor een gezonde balans van voeding en hoofdzakelijk vitaminen. ( Vitaminen C, Zink, magnesium,…)
Reactie plaatsen