hiit

Wat is High Intensity Interval Training (HIIT)?

High Intensity Interval Training of afgekort HIIT is een populaire trainingsmethodiek om in een korte tijdsperiode een training te doen.  Ik ga in deze blog uitleggen wat HIIT is en ik ga voorbeelden geven van deze trainingsmethodiek geven.

Wat is HIIT?

HIIT cardio is een intensieve vorm van cardiovasculair trainen waarbij je werkt met arbeid en een rustperiode. Dit kan je eventueel uitvoeren door 10 sets 30 seconden sprinten (arbeid) en na elke set 60 seconden rust te nemen.

Voorbeelden van High Intensity Interval Training

  • Sprinten
  • Kickboksen
  • Rope slams

Voordeel van High Intensity Interval Training

Het voordeel hiervan is dat je korter bezig bent om dezelfde hoeveelheid calorieën te verbranden als tijdens een LISS-training.

Nadeel van HIIT

Het nadeel is echter wel dat dit impact heeft op je herstelvermogen en dus een nadelig effect kan hebben op je krachttraining. Stel jij hebt in je training van morgen zware squats op het menu staan dan is het niet aan te raden om vandaag een High Intensity Interval Training te doen waarbij je gaat sprinten. Ik raad het aan om HIIT-training slim te interpreteren in je schema, waarbij je rekening houdt met je training. Heb je morgen een lowerbody training staan? Dan kan je vandaag eventueel een interval cardiosessie doen met rope slams die vooral het bovenlichaam belast. Een HIIT-cardiotraining zou ik ook beperken tot twee keer per week.

Reactie plaatsen