identiteit

Wat is je identiteit?

Het begrip identiteit kan een aantal verwante zaken betekenen. In dit kennisbank bericht hebben wij het niet over je nationale identiteit: de definitie van wie jij bent volgens je paspoort. Wie jij al persoon bent binnen je sociale omgeving en hoe jij jezelf daar binnen ziet, noemen we je sociale identiteit.  Deze termen komen het dichtst bij wat meestal bedoeld wordt met de term identiteit. In de filosofie is het antwoord op de vraag wat iemands identiteit definieert dan ook nooit echt bepaald. Dit zou namelijk volledig begrip van de distinctie tussen lichaam en geest vragen, en daar hebben wij als mensheid nog geen verklaring voor.

Wat is jouw identiteit?

Niemand zal een definitief en volledig antwoord kunnen hebben op de vraag wat zijn identiteit is, dit is namelijk niet objectief te bepalen, en een identiteit zal altijd veranderen. Je identiteit is dynamisch. Je identiteit wordt beïnvloed door je verleden en de gebeurtenissen in je leven, maar eigenlijk is dit slechts een overtuiging van het brein. Er zijn zo vele voorbeelden van mensen die plots na een ongeluk of gezondheidstoestand een volledig andere identiteit aannemen. We kunnen als mensen onze identiteit zelfs aanpassen aan verschillende omgevingen.

Impact van omgeving en genetica op je identiteit

Slechts een klein deel van onze identiteit is genetisch bepaald, het meeste van je identiteit is door je omgeving bepaald. Je kunt wel een genetische neiging hebben naar het aannemen van een bepaalde identiteit, maar dit is nooit volledig genetisch bepaald. Zo is bekend dat mannen met een sterke expressie van het gen dat zorgt voor agressiviteit, vaak criminelen worden, óf juist extreem gedreven wereldverbeteraars. Overtuigingen over je identiteit kunnen je beperken, het placebo effect werkt hierbij sterk. Wanneer je altijd verteld is dat je dom bent, is de kans zelfs al heel erg klein dat je überhaupt een poging waagt om een beroep te krijgen dat intelligentie van je vraagt. Doordat je minder moeite steekt in het leerproces, zal je ook daadwerkelijk dommer worden dan anderen in je omgeving die wel leren.

Reactie plaatsen