wat-is-je-bloeddruk

Wat is je bloeddruk?

Je bloeddruk is zeer belangrijk, je hoort mensen er vaker over praten zonder echt te weten wat het is. Hieronder leg ik het voor je uit.

Wat is je bloeddruk

De druk van je bloed op je slagadersysteem. Ze wordt opgedeeld in bovendruk en onderdruk. De bovendruk is de maximale druk die word opgebouwd in de hoofdslagader bij het samentrekken van de linker hartkamer. De onderdruk is de minimum druk die optreedt tussen twee samentrekkingen. Wanneer de linker hartkamer zich terug vult met bloed. De optimale bloeddruk ligt rond de 120/80 mm Hg. Beide een te hoge en te lage bloeddruk kunnen tot gezondheidsproblemen zorgen. Een te hoge bloeddruk komt veel vaker voor dan een lage, dit vooral in westerse landen.

Wat heeft er effect op je bloeddruk

Soms is een te hoge bloeddruk het gevolg van een lichamelijke afwijking. Dit is maar bij 5% van de mensen met een probleem. Gekende risicofactoren voor een te hoge bloeddruk zijn:

  • Roken
  • Meer dan 2 glazen alcohol per dag
  • Overgewicht
  • Overmatig zout gebruik
  • Erfelijkheid
  • Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen

Als je evenwichtig eet en een gezonde levensstijl toepast zal je hier niet direct mee in contact komen. Maak bewuste keuzes in voeding maar geniet ook af en toe. Als je deze dingen in een mooi evenwicht brengt dan komt het allemaal goed.

Gevolgen van een slechte bloeddruk

Een te lage bloeddruk ga je vaak herkennen bij iemand die vaak flauw valt of zwart ziet als hij snel opstaat. Tijdens een sportieve activiteit gaat deze persoon dan wel minder snel sterke kloppingen krijgen, een rood hoofd, last van druk op het hoofd. Bij een hoge bloeddruk staan je bloedvaten steeds onder een erg hoge druk. Mogelijke gevolgen:

  • Hartinfarct of beroerte: de hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Er kunnen zich stofjes, zoals cholesterol ophopen. Je bloedvaten worden nauwer, en de kans op een hartinfarct of beroerte neemt toe.
  • Hartfalen: Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.
  • Schade aan andere organen: ook je ogen en nieren kunnen bijvoorbeeld schade oplopen.

Voor meer interessante weetjes kan je altijd naar onze kennisbank gaan.

Reactie plaatsen