Uitleg-begrip-mindset

Wat is mindset?

Mindset is een populair begrip in het land van persoonlijke ontwikkeling. Maar naast dat dit begrip veel wordt gebruikt, wordt het weinig uitgelegd. In dit kennisbank bericht geven wij antwoord op de vraag: Wat is mindset?

Definitie van Mindset

Mindset is een Engelse term die ook in het Nederlands gebruikt wordt, het Nederlandse woord ‘mentaliteit’ komt het dichtst in de buurt qua betekenis maar dekt niet volledig dezelfde lading. Je mindset is je manier van denken; hoe je mentaal gezien met verschillende situaties om gaat. Het is het framewerk waardoor je de wereld bekijkt zoals hij is, dat is dus voor niemand precies hetzelfde. 

Een mindset kan er voor zorgen dat de ene persoon een situatie als negatief ziet, terwijl een ander in precies dezelfde situatie deze als positief kan ervaren.

 Iemands mindset bepaalt wat hij of zij logisch vindt, en welke aannames iemand doet. Veel mensen houden vast aan een bepaalde mindset, terwijl het mogelijk is om deze te shiften. Dit komt omdat een mindset altijd gekoppeld is aan onze identiteit. Kort samengevat is dat de manier waarop wij onszelf zien als persoon.

 Om je mindset te shiften zul je daar dan ook voor open moeten staan, en vaak is er een externe invloed voor nodig. Je kunt namelijk niet je eigen manier van denken aanpassen, met je eigen manier van denken. Binnen sociale groepen zullen mindsets dan ook vaak veel overeenkomen, en mensen met dezelfde mindset zullen eerder naar elkaar toe trekken. Het is algemeen bekend dat mensen met vrienden die roken of overgewicht hebben, dat ook eerder zelf zullen krijgen. Een coach kan je helpen om je mindset op een positieve manier te veranderen.

Reactie plaatsen