overtuigingen

Wat zijn overtuigingen?

Overtuigingen, iedereen heeft ze. Maar wat is hier de definitie van? In deze kort blog geven wij de definitie van overtuigingen, zodat jij precies weet wat het is.

Definitie overtuigingen

Een overtuiging is een mentale houding die iemand kan aannemen ten opzichte van een bepaalde situatie waarin hij deze ongeacht de bewijslast voor waar aanneemt. Het zijn de zaken waarvan iemand uitgaat zonder daar actief bij na te denken. Dit inactieve component is juist wat een overtuiging zo krachtig maakt, maar ook gevaarlijk. Ongeacht bewijslast gelooft iemand in de stelling, wat betekent dat het heel lastig zal zijn om diegene van een andere waarheid te overtuigen. Dit geldt dus ook wanneer deze overtuiging nadelig voor diegene is, of voor zijn of haar omgeving. De meest gebruikte Engelse vertaling voor het woord overtuiging is ‘belief’, wat wij als Nederlanders weer eerder zouden vertalen als ‘geloof’. Wat je gelooft is dan ook altijd een overtuiging. Geloofsovertuigingen zoals de Islam of het Christendom zullen nooit krachtig te bewijzen zijn, maar de volgers van deze geloofsovertuigingen zijn 100% zeker dat zij dit zien als hun waarheid.

Belemmerende overtuigingen

Veel mensen hebben last van belemmerende overtuigingen: dit zijn overtuigingen die jou tegenhouden bij het bereiken van je doelen of om gelukkig te zijn.

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen

  •  ‘Ik mag geen fouten maken’,
  • ‘ik mag me niet negatief voelen’
  • ‘werklui zijn altijd dom’.

Deze zinnen kunnen zeker af en toe de waarheid zijn, maar ze zijn dit zeker niet altijd. Wanneer je deze gedachten denkt, zal dat je beperken in je mogelijkheden. Het kan nuttig zijn om er over te denken welke overtuigingen je er op nahoudt, en zeker welke overtuigingen jou beperken. De sterkste overtuigingen zijn overtuigingen die je gekoppeld hebt aan je identiteit. Deze Identiteit zullen we als mensen namelijk altijd instinctief in bescherming nemen, maar daar leer je meer over in het kennisbank bericht over identiteit.

Reactie plaatsen