wat-is-bmr

Wat is je BMR?

Als je bezig bent met afvallen, vetverlies of aankomen dan is het goed om te weten hoe jouw lichaam energie verbruikt. Een belangrijke factor bij energie verbruik is je basaalmetabolisme of ook wel je BMR(Basal Metabolic Rate) genoemd. In deze korte blog ga ik je uitleggen wat BMR is en welke factoren hier invloed op hebben.

Betekenis van Basaal metabolisme/ BMR

BMR is de energie die je lichaam nodig heeft om vitale functies zoals, ademhalen en op temperatuur blijven, te onderhouden in complete rust. BMR is een afkorting van Basic Metabolic Rate in het Nederlands vertaald betekent dat het basaal metabolisme of ook wel je rust metabolisme. Je rustmetabolisme bepaalt voor circa 60% je totale energieverbruik en is daarom een belangrijke factor tijdens het berekenen van je energiebalans.

Welke factoren hebben invloed op je BMR/ basaal metabolisme?

Diverse factoren hebben invloed op je rust metabolisme hieronder licht ik ze even kort toe.

Hoeveelheid spiermassa en BMR

Basaal metabolisme is dus de energie die je lichaam verbruikt door het instant houden van bepaalde functies. Spiermassa zorgt ervoor dat je rust metabolisme hoger is, omdat het in stand houden van je spiermassa meer energie van het lichaam vraagt dan het behouden van vetmassa. Tijdens het afvallen is het dus erg gunstig om te focussen op het behouden/ winnen van spiermassa, zodat je energieverbruik hoger is.

Leeftijd heeft invloed op je basaal metabolisme

Als je ouder wordt zal je last krijgen van Sacropenie. Sacropenie is de afname van spiermassa, spierkracht en/of spierfunctionaliteit. Doordat je spiermassa afneemt zal je energieverbruik ook afnemen, om dit te voorkomen is het belangrijk om een vorm van krachttraining te doen. Krachttraining zal namelijk er voor zorgen dat jij spiermassa kan winnen en behouden.

Geslacht en BMR

Gemiddeld hebben vrouwen 10% meer vetweefsel dan mannen met hetzelfde lichaamsgewicht. Dit is natuurlijk niet bij iedereen zo en zijn er zeker uitzonderingen. Echter verklaar dit wel het feit dat vrouwen vaak een lager energieverbruik hebben dan mannen.

BMR berekenen

De eerste stap is om je rustmetabolisme te berekenen. Dit kan met verschillende formules, een van de meest gebruikte is de Harris en Benedict formule Voor mannen66,4730 + (13,7516 X G) + (5,0033 X H) – (6,7550 X L) Voor vrouwen655,0955 + (9,5634 X G) + (1,8496 X H) – (4,6756 X L) G= gewicht H= lichaamslengte L= leeftijd    

Reactie plaatsen