wat-is-leptine

Wat is leptine?

Voor patiënten die worstelen met obesitas en overgewicht, hebben hormonen vaak invloed op hun algehele gezondheid. Overtollig lichaamsvet kan problemen met het gewicht en hormonale problemen veroorzaken. Leptine is een van de hormonen die rechtstreeks verband houden met lichaamsvet en obesitas. ` Leptine, een hormoon dat vrijkomt uit de vetcellen in vetweefsel, stuurt signalen naar de hypothalamus in de hersenen. Dit specifieke hormoon helpt bij het reguleren en veranderen van voedselinname en energieverbruik op de lange termijn, niet alleen van de ene maaltijd op de andere. Het primaire ontwerp van leptine is om het lichaam te helpen zijn gewicht te behouden. Omdat het uit vetcellen komt, zijn de hoeveelheden leptine rechtstreeks verbonden met de hoeveelheid lichaamsvet van een persoon. Als het individu lichaamsvet toevoegt, zullen de leptinespiegels stijgen. Als een persoon het lichaamsvetpercentage verlaagt, zal de leptine ook afnemen.

Wat doet leptine?

 Leptine wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd. Het helpt honger te remmen en de energiebalans te reguleren, zodat het lichaam geen hongerreacties opwekt als het geen energie nodig heeft. Wanneer de niveaus van het hormoon echter dalen, wat gebeurt wanneer een persoon afvalt, kunnen de lagere niveaus een enorme toename van de eetlust en het hunkeren naar voedsel veroorzaken. Dit kan op zijn beurt het afvallen moeilijker maken.

Mogelijke problemen met leptine

Wanneer het lichaam naar behoren functioneert, zullen overtollige vetcellen leptine produceren, waardoor de hypothalamus de eetlust vermindert, waardoor het lichaam in de vetreserves kan duiken om zichzelf te voeden. Helaas, als iemand zwaarlijvig is, zal die persoon te veel leptine in het bloed hebben. Dit kan een gebrek aan gevoeligheid voor het hormoon veroorzaken, een aandoening die bekend staat als leptineresistentie. Omdat het individu blijft eten, produceren de vetcellen meer leptine om het gevoel van verzadiging aan te geven, wat leidt tot verhoogde leptinespiegels. Lage leptinespiegels zijn zeldzaam, maar kunnen af en toe voorkomen. Voor een paar patiënten zorgt een aandoening die bekend staat als aangeboren leptinedeficiëntie ervoor dat het lichaam geen leptine aanmaakt. Zonder leptine denkt het lichaam dat het geen lichaamsvet heeft, en dit duidt op intense, ongecontroleerde honger en voedselinname. Dit manifesteert zich vaak in ernstige obesitas bij kinderen en een vertraagde puberteit. De behandeling voor leptinedeficiëntie zijn leptine-injecties.

Reactie plaatsen