wat-is-hgh

Wat is HGH/groeihormoon?

HGH een term die we steeds vaker horen. Niet alleen bij medische applicaties maar ook in de sportschool. Hieronder leg ik het voor je uit.

Wat is een groeihormoon

Het menselijk groeihormoon (ook wel afgekort tot GH of HGH) of somatropine is een hormoon dat wordt aangemaakt in de hypofysevoorkwab. Een groeihormoon is een hormoon dat in het lichaam van een mens, dier of plant de groei stimuleert. De belangrijkste functie is het stimuleren van de aanmaak van groeifactoren. Deze stof is nodig voor vernieuwing en groei van weefsel, zoals spierweefsel, slijmvliezen en botweefsel. Daarnaast zorgt het voor goede vetverdeling: vet gaat meer onder de huid zitten en minder in de buik. Ook helpt het bij het herstel na fysieke belasting en de opbouw van spiermassa. HGH-gebruik bij mensen zien we vaak bij kinderen met een groeistoornis, maar binnen de krachtsport is het ook steeds vaker te zien. Bodybuilders gebruiken het om meer fysieke progressie te kunnen realiseren.

De productie van groeihormoon

Groeihormoon wordt niet gelijkmatig geproduceerd in ons lichaam, maar in korte pieken. De productie vindt plaats bij lichaamsbeweging, stress en ongeveer twee uur na het slapen. Slaap heeft trouwens een van de grootste invloeden op al je hormonen in je lichaam. De afgifte van groeihormoon wordt in de hersenen geregeld door twee stoffen. Bij een tekort aan groeihormoon spreken we van groeihormoondeficiëntie. Bij een overproductie van groeihormoon is er sprake van gigantisme of na de puberteit acromegalie. De ziekte wordt vaak gekenmerkt door de groei van de handen, voeten en kaak. Ook de organen kunnen in omvang toenemen.

Groeihormoon vroeger en nu

Vroeger werd het groeihormoon uit de hypofyse van overleden mensen gehaald. Hier is men echter mee gestopt door besmettingen. Om een zekere hoeveelheid groeihormoon te bereiden waren de hypofysen van grote aantallen overledenen nodig. Het was dus niet uit te sluiten of iemand overlijden was met bepaalde ziektes. Tegenwoordig wordt groeihormoon geproduceerd via genetische modificatie. Hierdoor is de productie niet afhankelijk van menselijke donoren en is er veel meer beschikbaar. Groeihormoon werd tot 1990 intramusculair aan patiënten gegeven. Dit gebeurde door een geneesheer en verpleegkundige. Dit was toen ook een zeer kostbare zaak. iedere injectie kostte toen rond de 200 euro en moest 2-3 keer per week toegediend worden. Vanaf 1990 kon het groeihormoon aangemaakt worden via een biotechnologische weg. Hierdoor kon het groeihormoon subcutaan ingespoten worden door de patiënt zelf.

Reactie plaatsen