wat-is-libido

Wat is libido en wat heeft hier invloed op?

We kennen het woord allemaal wel, zeker in de sportwereld is het iets wat wel frequent voorkomt. Hieronder leg ik uit wat het precies is

Uitleg libido

Een term die ontstaan is vanuit de seksuologie die gebruikt wordt om te verwijzen naar de mate waarin een persoon behoefte heeft aan seksualiteit. Er wordt gesteld dat als er spraken is van een prikkel zoals het zien van iets wat aantrekkelijk is of de gedachte krijgen van iets wat aantrekken is dan activeert een systeem in je lichaam opwinding of zin. Uit onderzoek is gebleken dat mannen vaker denken aan seks, vaker seksueel fantaseren, vaker masturberen. De meeste gevallen van hyper seks verslaving komen meer voor bij mannen. Vrouwen rapporteren dan weer vaker dat ze minder behoefte hebben aan seks. Dus je concluderen dat er groepsverschillen zijn maar onderling in deze groepen is de variatie aan seksuele behoefte tevens ook groot.

Invloeden op je libido

Geslachtsdrift wordt in zekere mate bepaald door hormonen in het lichaam. Bij de mens wordt de seksuele activiteit door cognitieve en affectieve factoren beïnvloed. Dit kan door normen, bepaalde factoren uit de opvoeding of andere opgedane ervaringen.

Dit verklaart waardoor er zoveel verschillen zijn in menselijk seksueel gedrag. Natuurlijk beïnvloeden emoties zoals spanning, angst, stress of depressiviteit ook het libido.   Bij een sterk verhoogd libido praat met over hyperseksualiteit. Bij mannen krijgt dit de term satyriasis, bij vrouwen nymfomanie. Een gereduceerd libido is iets wat vele wedstrijd atleten ervaren, zo zal je tijdens een wedstrijdvoorbereiding vaak je libido zakken omdat het zware calorie te kort zorgt voor een verschuiving waar je lichaam energie voor gaat gebruiken. 

We noemen een ontbrekende of verminderde aanwezigheid van seksuele drang anafrodisie. Dit kan ook gelinkt worden aan zink tekorten.  

Reactie plaatsen