wat-is-oestrogeen

Wat is oestrogeen?

We horen het woord wel vaker voorbijkomen, maar wat is het nu precies. Hieronder leg ik het voor je uit.

Wat is oestrogeen

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat de vrouwelijkheid, libido en vruchtbaarheid stimuleert. Het wordt aangemaakt in de eierstokken, bijnieren, het vetweefsel en tijdens de zwangerschap in de placenta. De belangrijkste functies van dit hormoon zijn dat het de ontwikkeling van baarmoeder, vagina, borsten, heupen en andere vrouwelijke kenmerken. Verder regelt het ook de menstruatiecyclus. Daarnaast draagt het bij aan het libido, beschermt het de botten en houdt het de huid stevig. Oestrogeen kan in allerlei vormen toegediend worden door de arts als de oestrogeen te laag is. Het kan klachten zoals acne en hevige menstruatie verminderen. 

Oestrogeen op andere vlakken

Oestrogeen komt ook in het mannelijk lichaam voor, alleen in veel lagere concentraties. Het is nog niet geheel duidelijk wat de rol hiervan precies is, maar we weten wel dat het nodig is. We zien bij oudere mannen waar een tekort aan oestrogeen is de ontwikkeling van osteoporose verhoogd is. Bij jongens kan een teveel aan oestrogeen in de puberteit borstgroei veroorzaken. Dit wordt gynaecomastie genoemd. Een te hoog gehalte aan vetcellen kan er ook voor zorgen dat het oestrogeen in een lichaam verhoogd. Hierdoor zal de hele hormoonhuishouding in een lichaam verstoort geraken. Een teveel aan oestrogeen kan zowel bij vouwen als mannen het seksueel verlangen remmen.

Oestrogeen en PED's

Een van de vaak voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van bepaalde anabolen is een verhoogd oestrogeen level. De tolerantie en de omzetting hiervan ligt bij iedere persoon anders. Wanneer hoge niveaus van testosteron in een lichaam komen gaan deze aromatiseren (omzetten naar oestrogeen). Gynaecomastie en vochtretentie zijn bijwerkingen die hier vaak bij komen kijken. Hiervoor zullen er bepaalde kuur ondersteunende middelen gebruikt worden om deze tegen te gaan. Een vaak voorkomend middel is Nolvadex.

Reactie plaatsen