
Wat zijn androgenen?
Androgenen, het mannelijk geslachtshormoon. We horen het wel vaker als het over PED's gaat. Maar wat is het nu precies. Hieronder leg ik het voor je uit.
Wat zijn androgenen
Androgenen worden ook wel de mannelijke geslachtshormonen genoemd. Het is de algemene term voor de chemische stoffen die de ontwikkeling en het behoud van de mannelijke eigenschappen bewerkstelligt. De stoffen veroorzaken als het ware de mannelijke kernmerken. Deze hormonen worden in de bijnieren, teelballen en eierstokken gemaakt en spelen een rol bij de verschillende processen in het lichaam. Denk hierbij aan groei, seksuele ontwikkeling, het effect op het afweersysteem, botten en spieren, de werking van de hersenen, gedrag en de stofwisseling. De bekendste van deze stoffen is het hormoon testosteron. Deze androgenen beïnvloeden onder meer de activiteit van de mannelijke geslachtsorganen en de ontwikkeling van de mannelijke secundaire geslachtskenmerken.
Androgenen bij vrouwen vs mannen
We denken bij androgenen en testosteron vooral aan mannen, en vooral de iets bredere mannen. Maar bij vrouwen zijn deze ook gewoon aanwezig. Alleen aan een lager gehalte dan bij mannen. Androgenen zijn zowel bij mannen als vrouwen een voorloper van oestrogeen. Wat zeker bij vrouwen een belangrijk hormoon is, maar ook bij mannen. Mannen hebben doorgaans minder lichaamsvet als vrouwen. Recente resultaten geven aan dat androgenen het vermogen van sommige vetcellen om lipiden op te slaan remmen. Dit doen ze door een signaaltransductieroute te blokkeren die normaal gesproken de adipocyten functie ondersteunt. Een hoger gehalte aan androgenen bij mannen betekent dus ook een lager vet percentage. Mannen hebben ook vaker meer skeletspiermassa dan vrouwen. Androgenen hebben hier een grote invloed op. Ze bevorderen de groei van spiercellen. Daardoor ook wanneer er externe androgenen aan het lichaam worden toegevoegd dat er een grote sprong is in spiermassa. Vaak zijn dit wel super fysiologische niveaus die op normale wijze niet bereikt kunnen worden.