wat-zijn-SARMS

Wat zijn SARM's?

We zien ze wel vaker voorbijkomen tegenwoordig, vooral bij jongeren die denken dat er geen gevaren bij zijn. Hieronder leg ik uit wat ze precies zijn.

Wat zijn SARM's

SARM’s staat voor selective androgen receptor modulators. Het zijn stoffen die zich aan androgeenreceptoren kunnen koppelen en dan selectief hun werk doen, bijvoorbeeld prikkelen tot de opbouw van spiermassa - maar de prostaat, de tepels en het haar niet aantasten. Het zijn geen hormonen, zoals anabole steroïden wel zijn, maar ze hebben toch een sterke, soms zeer sterke anabole werking, terwijl de androgene (bij)werking gering is. SARM's zijn oorspronkelijk ontwikkeld als middel voor mensen met ziekten als spieratrofie, osteoporose, anemie en chronische vermoeidheid. Ze waren bedoeld als gezond alternatief voor hormoontherapie met testosteron (TRT). Hun bedoeling is om de androgeenreceptoren te activeren, net zoals AAS (Anabole Androgene Steroïden), zonder dat deze vatbaar zijn voor menselijke enzymen. SARM's zijn (nog) niet goedgekeurd voor medisch gebruik.

SARM's en bijwerkingen

Er word vaak beweert dan SARM's geen bijwerkingen hebben. Helaas is dit niet waar. Uit studies kunnen we zien dat de ratio van anabool tegenover androgeen zeker beter is dan die van testosteron. Maar er is wel nog een significante ratio. Als we testosteron als basis nemen is deze ratio 1 op 1. Bij SARM's liggen de ratio's van 3 op 1 tot 90 op 1. Al deze data is natuurlijk op doseringen die medisch toepasbaar zijn. Als het dus om bodybuilding gaat zullen ook deze betere ratio's neveneffecten met zich meebrengen. Verder bestaat er ook de kans dat je je eigen testosteron productie stopt tijdens het gebruik en zelfs erna. Dit omdat het bepaalde werkingen evenaart en je lichaam denkt dat het geen testosteron meer moet aanmaken. Wat vooral duidelijk blijkt is dat er te weinig onderzoek is over langere periodes om te zien wart de bijwerkingen werkelijk zijn. Maar zoals bij het gebruik van elk prestatie bevorderend middel zal je over alles goed moeten nadenken.

Reactie plaatsen