wat-is-DOMS

Wat is delayed onset muscle soreness, of DOMS?

We kennen het allemaal, na een dag hard getraind te hebben kom je 2 dagen later met enorme spierpijn. Maar hoe komt dit precies. Hieronder leg ik het voor je uit.

Wat is delayed onset muscle soreness

Verlate spierpijn of DOMS staat voor 'delayed onset muscle soreness' en is een aan sport gerelateerde spierpijn. DOMS staat ook wel bekend als 'spierkater'. Het ontwikkelt zich na overmatige lichaamsbeweging. Het komt met name voor na een intensieve lichamelijke activiteit waar je lichaam niet aan gewend is. Het komt veel voor bij excentrisch trainen, dit is een contractie waarbij de pees en de spier onder spanning in lengte toeneemt (het strekken van de spier). Bijvoorbeeld afdaling, langeafstandslopen, krachttraining, plyometrische training (wat tot doel heeft de spieren een snelle en krachtige beweging aan te leren) en landingsoefeningen. Deze zogeheten 'spierkater' kan men enkele uren tot dagen na de intensieve lichamelijke activiteit voelen. De pijn wordt het sterkst aangevoeld tussen 24 en 72 uur na de activiteit. Het is een teken van spierschade. Na de activiteit past de spier zich snel aan om spierschade en dus spierpijn te voorkomen bij het herhalen van de activiteit. Deze verlate spierpijn kan verlicht worden door de doorbloeding van de spier goed op gang te houden, bijvoorbeeld door een warm bad.

Het mechanisme van delayed onset muscle soreness

Het mechanisme van DOMS is nog steeds niet helemaal duidelijk, het is wel vrij zeker dat de pijn een resultaat is van microtrauma in de spieren die worden getraind. Uit de theorie van spierschade kunnen we vaststellen dat deze kleine scheurtjes voorkomen in de Z lijn van een sarcomeer. De pijn is gerelateerd aan de verhoogde spanning m kracht en spier verlenging van een excentrische oefening. Dit zorgt ervoor dat de actine en myosine filamenten van elkaar afscheiden, wat dan weer zorgt voor meer spanning op de resterende motor eenheden. Wanneer microtrauma voorkomt gaan de pijn receptoren in de spier gestimuleerd worden en de sensatie van pijn aangeven.

Reactie plaatsen