wat-is-een-clusterset

Wat is een clusterset?

Clusterset is een gevorderde trainingstechniek die jij kan gebruiken om meer volume te draaien in de sportschool. In deze post ga ik je uitleggen wanneer je een clusterset toe kan passen en geef ik je hier een voorbeeld van. Let wel op dat als jij een beginner bent, dit voor jou nog niet heel relevant is maar wel handig om te weten als jij tijd wil besparen in de sportschool.

Wanneer kan je een clustersets gebruiken?

Waar je bij een normale set alleen rust pakt tussen de sets, ga je bij een cluster intra set korte rustpauzes nemen. Zo ga je een set van 5 herhalingen kunnen opsplitsen naar 5 aparte sets van 1 herhaling waar je telkens 10 seconden rust neemt. Op deze manier gaan je type 2 vezels even kunnen rusten waardoor het totaal gewicht dat je kan tillen iets verhoogd is. Dit kan veel voordelen leveren bij doelgroepen als powerlifters en ook voor progressie bij bepaalde oefeningen waar een plateau zit.

Voorbeeld van een clusterset

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe het er op papier uitziet.  Voor uitgebreidere info kan je naar onze blogs gaan, klik hier

Reactie plaatsen