
Wat is het verschil tussen capaciteit en vermogen?
De begrippen capaciteit en vermogen zijn voor veel mensen verwarrend, maar ze betekenen echt iets verschillend. Capaciteit is een breed begrip waarmee de potentie van voorwerpen of mensen omschreven kan worden. Dit hoeft dus niet specifiek over het leveren van kracht te gaan. De term 'vermogen' is economisch gezien te gebruiken om beschikbare financiële middelen te omschrijven. In dit kennisbank bericht gaan we echter alleen in op de betekenis van capaciteit en vermogen binnen krachttraining.
De verschillen binnen krachttraining
Binnen die context zijn de begrippen en het verschil als volgt uit te leggen: Capaciteit is de totale hoeveelheid vermogen dat iets of iemand kan leveren. Vermogen is de maximale (kracht)output die geleverd kan worden op een specifiek moment of binnen een bepaalde tijdseenheid. Batterijen en auto's lenen zich perfect om dit principe uit te leggen: Een batterij moet genoeg wattage kunnen leveren om een zaklamp te laten schijnen. In dit voorbeeld is het wattage het vermogen. Daarentegen bepaald de capaciteit van de batterij hoe lang de zaklamp kan schijnen. Bij een auto is het vermogen de kracht die de motor kan leveren, vaak uitgedrukt in PK of kW. De capaciteit van de auto is de hoeveelheid brandstof in de tank of accu, wat bepaald hoe ver of lang de auto vermogen kan leveren.
De samenwerking met energiesystemen
De capaciteit en vermogen tijdens eender welke sport wordt voornamelijk bepaald door onze energiesystemen. Hoe zwaarder de inspanning hoe minder lang je hem gaat kunnen uitvoeren omdat de energiereserves voor maximale output zeer klein zijn. Een inspanning over lange tijd zal een minder zware inspanning zijn waardoor er andere energievoorraden gebruikt worden. Een goed voorbeeld is het verschil tussen 100 meter sprinters en duurlopers. Een sprinter gaat de eerste seconden op creatine fosfaat werken en erna op glycogeen. Waar een duurloper eerder op vetten en glycogeen zal lopen. Dit omdat vetten en glycogeen niet genoeg energie vrijmaken in een korte duur. Deze energiesystemen en het vervoer ervan kan getraind worden maar is vooral genetisch bepaald.