wat-zijn-antagonistische-spieren

Wat zijn antagonistische spieren?

Antagonist, een woord die je misschien wel eens hebt voorbij horen komen. Maar wat doet een antagonist nu precies? Het klinkt wel iets super ingewikkeld maar dat is het zeker niet. Hieronder leg ik het even beknopt uit.

Waar vind je een antagonist terug?

Een antagonist is een tegenovergestelde spier. Bijna iedere grote spier in het lichaam heeft een antagonist. De bicep is een antagonist van de tricep en de tricep is er een van de bicep. Zo heeft elke spier met een werking een andere die in de tegenovergestelde richting werkt. Zo kan je elke buig en strek beweging in je lichaam doen. Stel je voor dat je alleen maar een tricep had en geen bicep. Je zou enkel je arm kunnen strekken en niet optillen. Dat kan jij je toch niet voorstellen? Een kuitspier maar geen scheenbeen spier? Het enige wat je zou doen is over je voeten vallen en ermee slepen. Wist je dat het woord antagonist van het Grieks woord άνταγωνιστής komt. Waarvan de letterlijke betekenis tegenpool is.

Voorbeelden van antagonisten

  • Bicep & tricep
  • Quadriceps & hamstring
  • Borst & rug

Wat is de precieze werking van de antagonist?

Spieren in het algemeen bewegen je gewrichten. Wanneer je een spier opspant ga je een gewricht bewegen. De antagonist is in dit geval de spier die de omgekeerde werking heeft. Zij gaat strekken en ervoor zorgen dat je niet buiten de mobiliteit van je gewricht gaat. Bij het voorbeeld van je arm opspannen. Gaat je tricep ervoor zorgen dat je elleboog gewricht niet uit de kom gaat. Zij gaat strekken tot de maximale mobiliteit. Hierna ga je niet verder kunnen. Een antagonist werkt dus altijd tegen de werking van de agonist. Zij probeert ook altijd het gewricht weer in een neutrale positie te krijgen. Ik neem hier nu het voorbeeld van de arm, maar dit is in elk gewricht zo. Wil je meer leren over diverse fitness begrippen? Dan kan je altijd in de rest van onze kennisbank kijken klik hier.

Reactie plaatsen