
Wat zijn dropsets?
Als je al een enige tijd in de sportschool bent, dan heb je vast wel eens de term dorpsets gehoord. Maar wat zijn dorpsets nou eigenlijk? Na het lezen van deze kort blog weet jij precies wat hiermee bedoeld wordt.
Definitie dropsets
Met dropsets worden sets bedoeld die met een speciale manier van uitvoeren worden gedaan. Bij deze manier van uitvoeren hou je geen rust tussen de sets, maar verlaag je alleen het trainingsgewicht. Doordat je het gewicht verlaagt kun je ondanks de korte rust pauze toch weer een aantal herhalingen uitvoeren. Alle sets worden bij dropsets normaal gesproken tot falen getraind. Dropsets worden het vaakst uitgevoerd op stack geladen machines omdat dit praktisch gezien het beste werkt. Stack geladen machines zijn de machines waarbij je alleen een pinnetje hoeft te verzetten om een andere gewicht in te stellen. Als je voor elke set steeds plaatgewichten moet gaan wisselen is dat niet handig.
Nadelen van het doen van dropsets
Dankzij dropsets kan je veel volume doen in weinig tijd, wat een voordeel kan zijn. Echter zitten er ook veel nadelen aan dropsets. Zo kun je bijvoorbeeld door de vele activiteit achter elkaar het moeilijk krijgen om je uitvoering goed te houden. Ook kan je uithoudingsvermogen een beperkende factor worden doordat je de sets meteen na elkaar uitvoert. De wetenschappelijk onderzoeken naar de effectiviteit van dropsets zijn ook niet erg veelbelovend. Zeker voor meer gevorderde krachtsporters lijken er weinig voordelen te zijn. Voor beginners tot intermediates liggen de voordelen vooral in tijdsefficiëntie, bij vergelijkbare resultaten. Je moet er ook rekening mee houden dat dit type sets veel algehele vermoeidheid teweeg brengt. Ook richt deze trainingstechniek veel spierschade aan, wat nadelig is. Zeker als je een spiergroep op hogere frequentie traint (meer dan 2x per week) is deze hogere spierschade theoretisch gezien nadeliger. Dat laatste sluit ook aan bij de bevindingen dat meer gevorderde sporters geen baat lijken te hebben bij dropsets.