wat-is-collageen

Wat is collageen?

We horen het woord wel vaker voorbijkomen, vooral tijdens reclamespotjes. Maar wat doet collageen nu juist. Hieronder leg ik het kort voor je uit.

Wat is collageen? 

Het woord collageen komt van het Griekse woord 'kolla' wat 'lijm' betekend, kolla-gen betekende 'om lijm te maken'. Dit is zo ontstaan omdat de Grieken collageen bevattende delen van dieren gebruikte om lijm van te maken. 25% Van alle eiwit structuren in je lichaam bestaan uit collageen. Daarmee is collageen de meest voorkomende eiwit structuur in het lichaam. Onder andere je huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan uit collageen. Dankzij zijn unieke structuur heeft collageen de eigenschap elastisch te zijn zonder weerstand en juist stijver te worden naarmate de druk of weerstand er op toeneemt. In verschillende onderdelen van je lichaam komen verschillende types collageen voor waardoor deze verschillende eigenschappen hebben. In het lichaam komen zo'n 28 verschillende soorten collageen voor, maar niet in dezelfde mate. De hoofdzakelijke bouwstoffen van collageen zijn de aminozuren glycine en proline. Collageen wordt ook aangeboden als voedingssupplement. Voor de verschillende claims over de effecten hier van, is helaas weinig bewijs. Behalve als supplement, dient collageen ook als hulpmiddel bij plastische chirurgie en als ingrediënt voor de productie van verschillende middelen.

Collageen als supplement

Na je 25ste begint de productie van collageen af te nemen in je lichaam. Het idee is veelbelovend. We slikken extra collageen(peptiden) er zorgen er hiermee voor dat onze botten, huid, pezen en gewrichten meer collageen bevatten. Maar of het ook werkt is de vraag. Het smeren van een product met collageen lijkt vrijwel zinloos, net zoals het nemen van ‘plantaardig collageen’ dat niet daadwerkelijk collageen bevat. Als je van plan bent om collageen te nemen zal je dat voor de rest van je leven moeten doen. Je lichaam gaat in de loop van de jaren steeds minder collageen produceren. Het wordt niet op miraculeuze wijze weer beter in het produceren ervan als je collageen gaat nemen. Het effect van het supplement is daarom kortdurend.  

Reactie plaatsen