wat-is-creatine-HCL

Wat is creatine HCL

Creatine, een veel besproken en onderzocht supplement. Maar wat zijn nu de verschillen onderling. Hieronder leg ik je een van de varianten uit.

Het verschil met gewone creatine

De basis werking van creatine HCL (hydrochloride) is hetzelfde als dat van creatine monohydraat. Het grote verschil is dat hier creatine gebonden wordt met hydrochloride. Dit om de Ph waarde ervan te verlagen. Hierdoor gaat het poeder zich beter oplossen in water waardoor het makkelijker op te nemen is door het lichaam. Er zijn helaas niet genoeg studies om te vergelijken of creatine HCL beter is dan creatine monohydraat. Het enige verschil dat er zou zijn is dat er geen kans is op maag en darm klachten. Dit omdat het volledig oplost in water en er geen poeder resten overblijven. Natuurlijk kan je dit voorkomen bij creatine monohydraat door het goed op te lossen voor je ervan drinkt. Iets langer shaken met je fles is hier al voldoende. Een ander verschil is ook dat creatine HCL prijziger is dan creatine monohydraat. De beslissing ligt natuurlijk bij jezelf wat je wilt nemen. Hou wel altijd in gedachte dat er geen meerwaarde gevonden is in studies.

De basis werking van creatine

Creatine is een natuurlijke stikstofverbinding opgebouwd uit drie aminozuren. Creatine wordt omgezet in creatine-fosfaat door middel van creatinekinase. Creatine-fosfaat kan op zijn beurt een fosfaatgroep afgeven aan ADP. ADP wordt dan weer omgezet in ATP, wat op zijn beurt kan worden afgebroken waardoor energie vrijkomt. Creatine heeft vooral in voordeel bij zware inspanningen van korte duur. Dus vooral bij sporten waar kracht van belang is is het aangeraden om creatine te supplementeren.

Reactie plaatsen