
Wat is taurine?
Taurine zien we wel vaker voorkomen op energie dranken tegenwoordig, maar wat is het precies. Hieronder leg ik het voor je uit.
Wat is taurine
Taurine komt voor in vele energiedranken. Taurine is een aminozuur dat voorkomt in sommige dierlijke voedingsmiddelen maar ook in het menselijk lichaam. Het is een voorwaardelijk essentieel aminozuur. Het lichaam heeft zelf een deel maar profiteert er ook van om het uit voeding te halen. Het speelt een rol in veel functies in spiercellen. Ook helpt het bij de stabilisatie van celleden, anti-oxidatie, reguleren van de vochtbalans en stimulatie van glycolyse en glycogenese.
Bronnen van taurine
Taurine komt voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren. Met name schelpdieren hebben een hoog gehalte taurine. Melk en melkproducten zijn minder rijk aan taurine. Taurine komt niet voor in plantaardig eiwit: bonen en noten bevatten geen taurine, maar wel methionine en cysteïne, welke in het lichaam omgezet kunnen worden in taurine.
De functies van taurine
Taurine helpt mee aan membraanstabilisatie. Dit betekent dat het de mineraalbalans in een cel in stand houdt. Dit is van groot belang voor de membraampotentiaal en daarmee ook de functie van de spieren. Taurine is een van de belangrijkste nutriënten voor het hart. De membraam stabiliserende werking speelt een belangrijke rol in het contractiemechanisme van het hart en daarmee de functionaliteit van de hartspier. In de meest gangbare diermodellen voor hoge bloeddruk is aangetoond dat taurine de bloeddruk verlaagt. In kleine studies bij mensen is een bloeddrukverlagend effect eveneens aangetoond. Er is sterk bewijs dat taurine invloed heeft op de bloeddruk via het centrale zenuwstelsel. Taurine remt de afgifte van het vaatvernauwende hormoon ADH door de hypothalamus wanneer er sprake is van stress. Een ander werkingsmechanisme is dat taurine invloed heeft op het lokale renine-angiotensinesysteem en op die manier de bloeddruk verlaagt.