wat-zijn-bcaa's

Wat zijn BCAA's

BCAA, het wondermiddel voor elke influencer. Of toch niet. Je ziet ze vaak genoeg voorbijkomen, maar zijn ze jou geld waard. Hieronder leg ik uit wat BCAA zijn en wat de werking is.

De werking van BCAA's

Branched chain amino acids. De naam zelf zegt het al, op moleculair niveau zijn is het een aminozuur met een vertakking. Ze bevatten drie aminozuren. Leucine, Valine en isoleusine. Deze drie behoren tot de negen essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft. Aminozuren bevorderen de eiwitsynthese, leucine heeft de belangrijkste rol hierin. Je hebt echter alle negen essentiële aminozuren nodig om goede eiwitsynthese te promoten.

Wanneer kan je BCAA's gebruiken?

Als je een evenwichtig dieet hebt, kan je beter eiwitten uit je voeding halen dan bcaa's te gaan drinken. Dierlijke eiwitten zijn namelijk opgebouwd uit alle essentiële aminozuren. Het enige moment dat bcaa's aan te raden zijn. Is wanneer iemand een vegan is. Ze zullen geen volwaardig aminozuur profiel binnen krijgen. Hiervoor is Suppletie wel nodig.

De keuze tussen eiwitten en BCAA's

Als je moet kiezen tussen deze twee, ga dan altijd voor de eiwitten. Eiwitten zijn namelijk opgebouwd uit alle 9 de essentiële aminozuren. Deze worden afgebroken en geabsorbeerd in je maag en de dunne darm en vervolgens omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Je moet het zo zien, als jij kan kiezen tussen een auto waar maar 33% van de onderdelen erop zitten. Of voor een volledige auto, dan is je keuze snel gemaakt. Heb je het geld en wil je een smaakje tijdens je training omdat je de hele dag al water drinkt dan mag dat natuurlijk. Maar doe het dan niet voor de zogenaamde verbeterde herstelcapaciteit. Verder wordt er op de verpakking genuanceerd dat er geen kcal in BCAA's zitten. Nou dit kan omdat het geen volledig eiwit is dus dan hoeft het ook niet vermeld te worden. Maar er zitten wel degelijk kcal in bcaas, dit zal geen gekke hoeveelheid zijn, maar als je aan het diëten bent moet hier wel rekening mee gehouden worden.  

Reactie plaatsen