
Wat is cafeïne?
Cafeïne, een stof waarvan we dagelijks afhankelijk zijn geworden. Maar wat is het nu precies. Hieronder leg ik het voor je uit.
Wat is cafeïne
Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking. Cafeïne heeft adrenerge effecten: het stimuleert het orthosympathische zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Vaak gaat het overmatig consumeren van cafeïne houdende dranken gepaard met een iets vlottere stoelgang dan normaal. Het opwekkende effect van cafeïne begint meestal binnen een uur na inname en is na ongeveer vijf uren uitgewerkt. Cafeïne kan in bepaalde situaties prestatie bevorderend werken. Zo zijn er aanwijzingen voor dat een inname vanaf 3 mg/kg de prestatie bij sporten kan verbeteren. Bij regelmatig gebruik neemt het effect per hoeveelheid af. Er is dan meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bereiken.
Cafeïne en slaap
We weten allemaal wek dat cafeïne kort op onze slaap niet goed is. Maar hoe laat is te laat. We weten dat de halveringstijd 6 uur is. Dit betekent dat als je tijdens je middagpauze om 12 uur 1 kopje koffie drinkt. De cafeïne ervan om 6 uur nog voor de helft in je lichaam zit. Je kan dus wel inzien dat laat cafeïne drinken al sneller een effect op je slaap kan hebben dan je denkt. In je hersenen heb je receptoren waar melatonine over de loop van de dag aan hecht, dit geeft je na een bepaalde tijd een gevoel dat je moe wordt. Cafeïne gaat voor de plekjes op deze receptoren strijden en ervoor zorgen dat er geen nieuwe melatonine opgestapeld kan worden op deze receptoren. Dit betekent dus dat als je in de avond cafeïne consumeert, je lichaam niet de nood heeft om in slaap te vallen. Het denkt nog steeds dat het voldoende energie heeft omdat juist deze receptoren geen ophoping van melatonine bevatten. De befaamde cafeïne crash is het moment dat de cafeïne zo goed als volledig uit he systeem is, waardoor de melatonine die is aangemaakt in de tussentijd opeens volledig op deze receptoren beland. Dan krijg je een enorme dip in energie omdat je lichaam opeens al die signalen doorkrijgt. Natuurlijk komt er bij slaap nog veel meer kijken. Maar dit is het basis principe.