
Wat is ijzer?
Vaak hoor je we bij mensen die flauwvallen dat ze een ijzer tekort hebben. Maar wat doet ijzer nu precies. Hieronder leg ik het voor je uit.
Wat doet ijzer
IJzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Hemoglobine dankt zijn activiteit aan ijzer ionen. IJzer is een ook bestandsdeel van veel enzymen. IJzer is te vinden in vlees, vis, granen, aardappelen, peulvruchten, bonen en andere groenten. Er is tweewaardig ijzer wat in vlees zit en goed door het lichaam wordt opgenomen. Het driewaardig ijzer dat in groenten voorkomt moet eerst omgezet worden naar tweewaardig ijzer voor het kan opgenomen worden door het lichaam. De dagelijkse hoeveelheid hangt af van leeftijd en geslacht. Algemeen hebben vrouwen meer ijzer nodig tijdens de menstruatie en zwangerschap. Bij een tekort kan er bloedarmoede optreden omdat er onvoldoende ijzer is voor de hemoglobine synthese op peil te houden.
IJzer en bloedarmoede
Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed, of de rode bloedcellen bevatten te weinig hemoglobine. Hemoglobine is het eiwit dat zuurstof bindt en vervoert naar de organen. Voor de aanmaak van hemoglobine is ijzer nodig. Daardoor leidt een tekort aan ijzer tot bloedarmoede. Men spreekt van bloedarmoede vanaf een gehalte aan hemoglobine lager dan 12 g/dl (vrouwen) of lager dan 13 g/dl (mannen). Bloedarmoede door een gebrek aan ijzer kan veroorzaakt worden door bloedverlies, een gebrek aan ijzer in de voeding, een gebrekkige opname van ijzer uit de voeding door maag-darmziekten of door een verhoogde nood aan ijzer door het lichaam, zoals bij bepaalde chronische aandoeningen.