wat-is-koper

Wat is koper?

Koper is een essentiële voedingsstof voor het lichaam. Samen met ijzer zorgt het ervoor dat het lichaam rode bloedcellen vormt. Het helpt bij het behouden van gezonde botten, bloedvaten, zenuwen en immuunfunctie, en het draagt bij aan de opname van ijzer. Voldoende koper in de voeding kan ook helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en osteoporose.

Cardiovasculaire gezondheid

Lage koperniveaus zijn in verband gebracht met een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Een groep onderzoekers heeft gesuggereerd dat sommige patiënten met hartfalen baat kunnen hebben bij kopersupplementen. Dierstudies hebben een verband gelegd tussen lage koperconcentraties en Hart- en vaatziekten, maar het blijft onduidelijk of een tekort dezelfde impact zou hebben op mensen.

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet. Je bewust voor voeding kiest die goede macro's en micro's hebben. Dan zou je voldoende koper in je dieet moeten hebben. Een teveel aan koper komt trouwens nauwelijks voort. Zo goed als alleen bij mensen die de ziekte van Wilson hebben. Een zeldzame stofwisselingsziekte, waardoor het lichaam koper niet goed kan verwerken.  

Reactie plaatsen