wat-is-maltodextrine

Wat is maltodextrine?

We horen maltodextrine wel eens vaker langskomen als we over duursport praten. Maar wat is het nu precies, hieronder ga ik er wat dieper op in.

Wat is maltodextrine

Maltodextrine is een koolhydraat dat gemaakt wordt van mais. Het smaakt matig zoet en wordt snel door het lichaam opgenomen, het wordt vaak door sporters gebruikt omdat het een snelle bron van energie is.  Aan het poeder wordt vaak zoetstof toegevoegd om de bittere nasmaak te maskeren. Behalve als supplement wordt maltodextrine ook gebruikt als goedkope koolhydraat toevoeging aan bewerkt voedsel. Salade dressings, sportdranken en vleesvervangers bevatten vaak maltodextrine.

De nadelen van maltodextrine

Inflammatie

Terwijl door supplementen bedrijven en enkele sporters geclaimd wordt dat maltodextrine een erg positieve werking zou hebben, zijn er ook sterke tegengeluiden. Zo zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken die verhoogde inflammatie in het verteringsstelsel aantonen bij inname van maltodextrine. Inflammatie is een laaggradige ontsteking binnen het lichaam, deze inflammatie dient een functie, maar het is niet goed wanneer dit constant of in hoge mate aanwezig is. Wanneer er te veel inflammatie optreedt kunnen hier bijbehorende klachten en ziektes door ontstaan.

De GI waarde van maltodextrine

De glycemische index van maltodextrine is nog hoger dan die van tafelsuiker. Dit wil zeggen dat de piek in je bloedsuiker door maltodextrine nog heftiger is dan die veroorzaakt door tafelsuiker, omdat er een nog snellere opname plaatsvindt. In gezonde personen met een goed vetpercentage en zonder suikerziekte is het lichaam prima in staat om te gaan met deze bloedsuiker stijging. Mocht je wel suikerziekte hebben of een verminderde insuline reactie door een te hoog vetpercentage, is dat niet het geval. In dat geval heeft het eten van snelle koolhydraten, zoals maltodextrine, wél een nadelig effect op je gezondheid.

De verzadiging

Nog een nadeel van de inname van maltodextrine is dat het geen volume heeft, het verzadigd je dus niet. Wanneer je niet verzadigd bent zul je meer honger ervaren en de neiging hebben meer energie tot je te nemen, wat kan leiden tot een stijging in vetpercentage. Ook zijn er alternatieve koolhydraat bronnen te verzinnen die meer voedingsstoffen dan alleen deze koolhydraten bevatten. Denk hierbij aan koolhydraat bronnen die vezels en micronutriënten bevatten zoals fruit & groente.

Wat is dan de toepassing?

Maltodextrine wordt als bindmiddel gebruikt in mais-, aardappel- en tarwezetmeel en voorkomt kristallisatie in poeders. Vanwege de snelle opname van de koolhydraten in het bloed wordt het als additief gebruikt door sporters (vooral duursport). Maltodextrine wordt vaak toegevoegd aan de zoetstof stevia om de bittere nasmaak te maskeren.

Reactie plaatsen