wat-is-natrium

Wat is natrium?

Natrium, vaak ook wel gewoon zout genoemd. Een zeer belangrijk mineraal voor je lichaam. Hieronder ga ik er wat dieper op in.

Wat is natrium

Natrium is een mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Vandaar is het van belang dat je het via je voeding binnenkrijgt. Natrium speelt samen met chloride en kalium een onmisbare rol bij onder meer het regelen van je vochtbalans en je bloeddruk. De belangrijkste bron van natrium is keukenzout. Dat wordt tijdens het productieproces, het bereiden van de maaltijd of aan tafel aan de voeding toegevoegd. Daarnaast wordt natrium toegevoegd aan heel veel andere voedingsmiddelen en dranken. Natrium speelt een belangrijke rol bij een gezond evenwicht in de vochthuishouding, een gezonde werking van de zenuwen en de spieren en een gezonde bloeddruk. Over het algemeen hebben intensieve sporters een verhoogde behoefte aan natrium. Dit natuurlijk omdat er heel veel mineralen kwijtgaan tijdens het zweten. Voor natrium is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Aangenomen wordt dat per dag niet meer dan 500 mg natrium of 1,5 gr keukenzout nodig is om in de behoefte te voorzien. De Gezondheidsraad daarentegen adviseert niet meer dan 6 gr keukenzout per dag te gebruiken.

De gevolgen van natrium

Door een teveel aan natrium kunnen de nieren en het hart extra belast worden waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan. Een teveel aan natrium verhoogt dus de kans op hart en vaatziekten. Een tekort aan natrium komt vaak voor bij het verlies van veel zweet. hierdoor ontstaan verschijnselen van uitdroging. Dit komt het vaakst voor bij duursporters. Algemeen komen wij in de westerse landen dagelijks aan genoeg natrium via zout. Vaak zelfs teveel als we naar voorbereide en bewerkte voeding kijken. Je hoeft dus geen schrik te hebben dat je een tekort zal hebben. Let alleen op in zeer warme temperaturen wanneer je zware inspanningen levert,

Reactie plaatsen