omega3-zalm

Wat is omega 3?

Omega-3 vetzuren zijn een groep meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben enorm veel gezondheidsvoordelen die wetenschappelijk zijn bewezen. Deze groep vetzuren bestaat uit verschillende vetzuren.

De verschillende vetzuren

De drie belangrijkste soorten zijn:

  • lfalinoleenzuur (ALA);
  • Docosahexaeenzuur(DHA)
  • Eicosapentaeenzuur(EPA).

ALA is een essentieel vetzuur wat voornamelijk in planten wordt gevonden. EPA en DHA worden vrijwel alleen in vissoorten gevonden. Deze EPA en DHA zijn de stoffen die zorgen voor de gezondheidsvoordelen die gekoppeld worden aan de term omega 3. ALA kan maar in verwaarloosbare hoeveelheden door het lichaam omgezet worden in deze werkzame stoffen. Waardoor de inname van omega 3 uit vis essentieel is. Mensen met een veganistische of vegetarische levensstijl kunnen als bron van EPA en DHA de veel duurdere supplementen op basis van krill of algen gebruiken om aan de juiste vorm van omega 3 te komen.

Er zijn vele factoren waardoor omega 3 zo populair is binnen de fitnessindustrie

  • Omega 3-vetzuren kunnen chronische inflammatie verlagen.
  • Omega 3-vetzuren zullen je op directe wijze beschermen tegen spierschade.
  • Omega 3-vetzuren kunnen de anabole signalering van de spieren en eiwitsynthese na maaltijden verhogen.
  • Omega-3 vetzuren kunnen de testosteronproductie verhogen.
  • Omega-3 vetzuren kunnen cortisol waarden verlagen.
Om de volledige voordelen van omega 3-vetzuren te benutten is het aan te raden dat je een inname hanteert van 2,5 tot 3 gram EPA en DHA.

Dit kun je doen door elke dag vette vis in je dieet te verwerken, of door omega 3 te suppleren. Let bij die laatste optie op de dosering, een enkele capsule maakt weinig verschil. De goedkoopste optie is om kabeljauwlever te eten, inclusief de olie die er bij zit in het blik. Één blik kabeljauwlever bevat ongeveer 16 gram (!) omega 3 vetzuren. Je zal alleen wat aan de smaak moeten wennen.

De relatie tussen omega 3 en omega 6

Je hoort het wel vaker dat deze in balans moeten zijn, maar juist waarom. Nou omega 3 vetzuren staan bekent als de ontstekingsremmer en omega 6 dan weer als de ontstekingsbevorderaar. Het is natuurlijk belangrijk om beide vetzuren binnen te krijgen. De ultieme balans vinden is zo goed als onmogelijk, maar er wel bewust mee bezig zijn is aangeraden. We zien vooral dat onder de Nederlandse bevolking zeer weinig vis wordt gegeten. Maar wel veel plantaardige oliën waar veel omega 6 vetzuren vandaan komen. Dus iets meer vis gaan eten of suppletie via capsules is in de meeste gevallen aangeraden. Wat vooral belangrijk blijft is dat je voldoende van beiden binnen krijgt en niet een te grote disbalans creëert.

Reactie plaatsen