omega6-olie

Wat is omega 6?

Omega 6 is een type vetzuur wat belangrijk is voor verschillende functies in je lichaam. Dit essentiële vetzuur werd na ontdekking bestempeld als 'gezond', waardoor hoge omega 6 innames aanbevolen werden. Dit advies blijkt echter genuanceerd te moeten worden.

Producten waar Omega 6 in zit

Dit plantaardige vetzuur komt veel voor in verschillende oliën zoals mais, zonnebloem en palmolie. Ook eieren en de onder fitness fanaten populaire pindakaas bevatten grote hoeveelheden omega 6. Uit recenter onderzoek blijkt dat een hogere inname van dit type vet zorgt voor een hogere mate van inflammatie. Inflammatie is de mate van ontsteking in je lichaam. Te hoge inflammatie zorgt voor bijbehorende klachten en ziektes.

Wat is een ideale omega 6 en omega 3 verhouding?

Deze verhoogde inflammatie bij een hogere inname van omega 6 is vooral te danken aan de dan verslechterende verhouding tussen omega 3 en 6. Wanneer er te veel omega 6 wordt ingenomen zijn de gezondheidsvoordelen van omega 3 minder, omdat deze twee met elkaar concurreren op gebied van verwerking. In de praktijk betekend dit dat je naast de hoogte van je omega 3 inname, je bij een optimaal dieet ook moet letten op de inname van omega 6.Wanneer je omega 6 inname hoog is, zou je in verhouding ook meer omega 3 moeten consumeren of suppleren. Let er hierbij op dat niet alle omega 3 vetzuren mee tellen. Alleen omega 3 uit vis of algen bevat de vorm die goed omzet naar EPA en DHA. EPA en DHA zijn de stoffen die zorgen voor de gezondheidsvoordelen. Suppleren met een omega 3 én 6 supplement is dus normaal gesproken minder effectief dan het suppleren van een puur omega 3 supplement. Als je een supplement pakt wat alleen omega 3 pakt, zal dit de verhouding tussen omega 3 en 6 in je lichaam namelijk meer beïnvloeden. De gemiddelde inname van omega 3 in Nederland is veel te laag, en die van omega 6 te hoog

Een ideale verhouding tussen omega 3 en omega 6 zou ergens tussen 1:1 en 1:5 zijn, dit wordt maar door heel weinig mensen gehaald.

Het kan per persoon verschillen wat de ideale verhouding precies is. Er is bekend dat verschillende ziektebeelden anders reageren op verschillende verhoudingen van inname. Voor de gemiddelde persoon is het niet realistisch om dit dagelijks precies bij te houden, maar voor die enkeling die er mee wilt experimenteren kan het interessant zijn!

Reactie plaatsen