wat-zijn-probiotica

Wat is probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die goed voor je zijn, vooral voor je spijsvertering. We beschouwen deze meestal als ziektekiemen die ziekten veroorzaken. Maar je lichaam zit vol met bacteriën, zowel goede als slechte. Probiotica worden vaak 'goede' of 'nuttige' bacteriën genoemd, omdat ze helpen om uw darmen gezond te houden. Je vindt probiotica in supplementen en in sommige voedingsmiddelen, zoals yoghurt. Artsen raden ze vaak aan om te helpen bij spijsverteringsproblemen. Onderzoekers proberen erachter te komen hoe probiotica precies werken. Enkele manieren waarop ze u gezond kunnen houden: Als u 'goede' bacteriën in uw lichaam verliest, bijvoorbeeld nadat u antibiotica heeft ingenomen, kunnen probiotica deze helpen vervangen. Ze kunnen helpen om jouw'goede' en 'slechte' bacteriën in evenwicht te houden, zodat jouw lichaam blijft werken zoals het zou moeten.

Soorten probiotica

Veel soorten bacteriën worden geclassificeerd als probiotica. Ze hebben allemaal verschillende voordelen, maar de meeste komen uit twee groepen. Vraag uw arts welke u het beste kan helpen.

Lactobacillus

Dit is misschien wel het meest voorkomende probioticum. Het is degene die je in yoghurt en ander gefermenteerd voedsel vindt. Verschillende soorten kunnen helpen bij diarree en kunnen mensen helpen die lactose, de suiker in melk, niet kunnen verteren.

Bifidobacterium

Je vindt het in sommige zuivelproducten. Het kan de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PBS) en enkele andere aandoeningen helpen verlichten.

Saccharomyces boulardii

Dit is een gist die voorkomt in probiotica. Het lijkt te helpen bij het bestrijden van diarree en andere spijsverteringsproblemen.  

Reactie plaatsen