alles-over-vet

Wat is vet en waarom is het belangrijk om vetrijk te eten?

Daar waar eiwitten onterecht met een 'meer is beter' logica gepromoot worden, denken veel mensen over vetinname dat minder altijd beter is. Zeker het eten van verzadigde vetten heeft onterecht het imago slecht te zijn. 

Vet zijn is slecht voor je gezondheid, vet eten niet. 

En belangrijk is dus dat dit twee totaal verschillende dingen zijn. Vet eten maakt je niet vet, tenzij je het te veel doet, net als bij eiwitten en koolhydraten

De verschillende functies van vet 

Vetten in je dieet hebben verschillende functies. Vetten zijn essentieel voor verschillende lichaamsprocessen en op de lange termijn ook van grote invloed op je hormoonhuishouding. Een te lage vetinname zorgt er voor dat je vetoplosbare vitamines niet opneemt en eiwitten niet goed kunt transporten.

1 gram vet levert 9 kcal 

Vetten geven je in verhouding tot de andere macro’s een minder vol gevoel ten opzichte van 9 kcal per gram die het levert. Het toevoegen van vetten aan je maaltijd zorgt er echter wel voor dat je voedsel langer in je maag blijft. Daardoor zal de rest van je maaltijd je ook langer verzadigen.

Dit is één van meerdere redenen om, als het even kan, bij elke maaltijd in ieder geval een beetje van elke macro te hebben: een volledig macro patroon. 

Verhoudingen van vetten binnen je dieet

Deze voordelen gelden vooral als je je vetten in de juiste verhoudingen eet. Verzadigde, enkelvoudige onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten ongeveer in ratio 1:1:1. Het advies dat verzadigd vet eten slecht is, is ontstaan omdat de gemiddelde Nederlander dit in verhouding vaak te veel eet. Maar als je helemaal geen onverzadigde vetten eet, heeft dit ook nadelen. 

Ook de verhouding tussen omega 3 en 6 inname is essentieel. Deze twee concurreren met elkaar. Het is dus niet alleen van belang dat je genoeg omega 3 binnenkrijgt, maar ook dat je dan niet overdrijft met omega 6 inname. Ideaal voor je gezondheid is om zelfs elke dag wat vette vis te eten omgerekend 75/100 gram vette vis per dag, wat neerkomt op 2 tot 3 gram omega 3 visolie per dag. Het enige type vetten dat het best vermeden kan worden is transvet

Risico's van het eten van transvetzuren 

 1. Nadelig effect op de bloedlipiden 
 2. Verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen
 3. Verhoogd risico op ontstekingen, bepaalde vormen van kanker 
 4. Negatief effect op je testosteronproductie. 

Hoeveel gram vet per dag?

Wij raden aan om een minimale dagelijkse inname van 1 gram vet per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen! Als vrouw profiteer je wellicht nog meer van een wat hogere inname ten opzichte van koolhydraten! 

Vetrijke voedingsproducten 

Vet eten is niet iets wat je snel doet. Helaas heeft door de media en diverse bedrijven vet ook een slechte naam gekregen, zo zie je dat magere producten populairder zijn dan volle producten. Maar zoals je hierboven hebt gelezen is het wel van belang om voldoende vet te eten. Maar waar zit nou vet in? 

Voorbeelden van vetrijke producten 

 1. Noten
 2. Oliën 
 3. Boter 
 4. Vette vis (bijvoorbeeld zalm of markeel)
 5. Avocado 
 6. Kokosnoot 
 7. Cacao 
 8. Zaden en pitten 


Reactie plaatsen