wat-zijn-eiwitten

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten worden in ons lichaam gebruikt als bouwstof, enzymen en in afweersystemen. In deze post ga ik je uitleggen waarom je als atleet eiwitten nodig hebt. Maar ook het belang ervan voor een niet sporter.

Wat doen eiwitten in het lichaam

Eiwitten bestaan uit een keten van aminozuren. Deze worden dan omgezet in lichaamseigen eiwitten. Die gaat je lichaam dan gebruiken waar nodig. Wanneer je eiwitten in je dieet te laag liggen krijg je last van vermoeidheid, haaruitval, verlies van pigmenten, verlies van spiermassa, lage lichaamstemperatuur en een verstoring van de hormoonspiegel. Dit is dus ook de reden dat zelfs iemand die niet sport minimaal 0,8 gram per kg lichaamsgewicht in een dag moet eten. Een teveel kan gevolgen hebben op het immuunsysteem, overbelasting van de nieren en verlies van botmassa. Voor een sporter is 1,8 tot 2,2 gram per kg aangeraden.

Waarom een eiwitrijk dieet als sporter

Wanneer je eiwitten eet breekt je lichaam ze af in aminozuren. Hierna worden ze opgenomen in de bloedbaan en naar de lever gestuurd. Tijdens een training komen er kleine scheurtjes in je spieren. Deze scheurtjes schreeuwen nu om aminozuren om terug om zo terug te kunnen herstellen. Wanneer de opbouw van eiwitten in een spiercel groter is dan de afbraak, spreken we van anabolisme. De spier zal hier dus gaan groeien. Pas wel op, ga je teveel trainen en breek je teveel af. Je maakt hier meer en grotere scheurtjes aan die je lichaam niet volledig gaat kunnen herstellen. Je kan namelijk maar een bepaalde hoeveelheid eiwitten opnemen en gebruiken. Dit beperkt dus je recuperatievermogen. Tegen de volgende training zullen die scheurtjes dus nog niet volledig herstelt zijn en zal je niet optimaal kunnen presteren.

Verschillende soorten aminozuren

Niet alle eiwitten zijn hetzelfde. Je lichaam heeft een compleet aminozuur profiel nodig om optimaal te herstellen. Aminozuren worden opgedeeld in essentieel en niet essentieel. Essentiële kan je alleen uit voeding krijgen. Niet essentiële maakt je lichaam zelf aan  Een volwaardig aminozuur profiel vind je terug in dierlijke bronnen. Ben je vegetariër of vegan, dan zal je breder assortiment en voeding moeten eten en hoogstwaarschijnlijk supplementen erbij nemen. Een goede regel is hier om zeker naar de 2,4-2,6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht te gaan. Hieronder kan je voorbeelden van dierlijke en plantaardige voeding en hun waardes terug vinden. Hou altijd in je achterhoofd dat een plantaardig voedingspatroon een minder volwaardig aminozuur profiel heeft tenzij er rekening gehouden wordt met de meest voorkomende te korten. Wil je uitgebreidere artikels lezen kan je altijd naar onze blogs gaan. klik hier

Reactie plaatsen