Wat-zijn-koolhydraten

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten, het wondermiddel of net de grootste boosdoener. Hieronder ga ik het voor je uitleggen.

Wat is een koolhydraat

Koolhydraten zijn één van de drie macronutriënten. Net zoals vetten en eiwitten zijn ze een belangrijke bron van energie. 1 gram koolhydraten staat gelijk aan 4 kcal, net zoals een eiwit. Koolhydraten kunnen ingedeeld worden op de grootte van hun moleculen. Ze  bestaan uit 1,2, enkele of zeer vele monosacharide eenheden.

  • één monosacharide: druivensuiker, vruchtensuiker
  • twee monosachariden, disachariden: tafelsuiker, melksuiker
  • drie tot negen monosachariden: oligosachariden
  • tien of meer monosachariden, polysachariden: zetmeel en cellulose

Aan de hand van deze indeling kan ook de opname van een koolhydraat bepaald worden. Zo zullen de eerste twee veel sneller verteerd en opgenomen worden in de bloedbaan. En de laatste veel trager. Dit bepaald ook hoe snel energie geleverd kan worden.

Koolhydraten en sport

Koolhydraten zijn voornamelijk een energiebron voor je spieren. Ze worden omgezet naar glycogeen dat wordt opgeslagen in je spieren tot het moment dat ze nodig zijn. Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld wielrenners tijdens een rit altijd veel snelle suikers eten. Hun glycogeen voorraad wordt de hele tijd opgebruikt tijdens de zware inspanning over een lange duur. Als je krachtsport doet is dit natuurlijk niet nodig in die maten. Wat hier vooral belangrijk blijft is dat je rond je training een koolhydraatbron eet om je glycogeen voorraden aan te vullen.

Reactie plaatsen