wat-is-een-insertie

Wat is een insertie?

Je hoort bodybuilders wel eens spreken over de inserties van een bepaald persoon. hieronder gaan we er wat dieper op in.

Wat is de insertie

Alle spieren lopen altijd samen naar pezen. Deze hangen vast aan een bot. De insertie is de plaats waar de pees van een spier aanhecht aan het bewegende deel van het bot. Voor je quadricep spieren, die allemaal samenkomen aan de patella pees. zit de insertie aan de tuberositas tibiae.

De werking

De meeste van onze spieren zijn verbonden aan twee verschillende botten, door middel van pezen. Als spieren samentrekken brengt dit de botten naar elkaar toe, tenzij er evenveel tegendruk is. In de meeste gevallen bij de mens, beweegt de ene aanhechting, terwijl de andere op zijn plek blijft tijdens de beweging. Dit aanhechtingspunt van de pees aan het bot dat beweegt, noemen we de insertie. De aanhechting die niet van plaats veranderd, noemen we 'origo'. Normaal gesproken kun je aannemen dat de insertie verder van het centrale punt van het lichaam af is dan de origo. We kunnen natuurlijk ook de beweging van de gewrichten veranderen waar de insertie op zijn plaats blijft en de origo beweegt. Hierin wordt de benaming niet veranderd. Dit zijn vaak ook bewegingen die niet dagdagelijks toegepast worden en anatomisch minder waarde hebben. Hieronder kan je enkele voorbeelden van origo's en inserties van verschillende spieren zien.

De biceps brachii origo en insertie

Loopt over 2 gewrichten, het schouder en elleboog gewricht. Heeft twee origo's, 1 aan het ravenbekuitsteeksel en 1 aan het tuberculum supraglenoidale. De insertie ligt aan de tuberositas radii (het spaakbeen).

De tibialis anterior origo en insertie

De spier die vooraan je scheenbeen loopt. Loopt over je enkelgewricht. Heeft als origo de bovenkant van je tibia en als insertie de binnenkant van je voet. Natuurlijk kan hier nog dieper op ingegaan worden met precieze benamingen en locaties. Maar voor je basis kennis is dat zeker niet nodig.

Reactie plaatsen