Motor-unit

Wat is een motor unit?

Wat zijn motor units

Motor units zijn de zenuwen en alle spiervezels die het activeert. Het verbingstukje is de motorische eindplaat die er voor zorgt dat het zenuwsignaal wordt omgezet in een spiersamentrekking. Elke spier wordt geactiveerd door een paar motor units, meestal maximaal tien per spier. De motor units zijn dus nodig voor contractie van de spieren.

De werking van de motor units en spieren

Elke skeletspiervezel wordt gestimuleerd om samen te trekken door chemicaliën die vrijkomen uit een motorneuron van een somatische beeldbeschrijving. De meeste van deze langwerpige zenuwcellen vinden hun oorsprong in de grijze massa van het ruggenmerg. Hun draadachtige axonprocessen lopen door zenuwen en dragen elektrochemische impulsen (= actiepotentialen) naar de spieren.

De motor unit in de spier

Een axon van een motorneuron vertakt zich vele malen nadat het een doelspier is binnengegaan, en elke tak baant zich een weg naar een andere spiervezel. Terwijl het het midden van een spiervezel nadert, splitst het axon zich opnieuw en vormt het een klein cluster van terminale takken. De uiteinden van de terminale takken breiden uit tot kleine synaptische bollen, die in groeven langs het oppervlak van de spiervezel passen. Samen vormen de geëxpandeerde axon-uiteinden en het nabijgelegen spiervezelmembraan een beeldbeschrijving van de neuromusculaire overgang.

Reactie plaatsen