Rotatie-buikspieren

Wat is een rotatie?

Rotatie is een beweging om een bepaalde as heen. In het lichaam kunnen verschillende manieren van rotatie plaats vinden. Zo zijn er interne en externe rotaties mogelijk, dit noemen we ook wel exorotatie en endorotatie. Exorotatie is een buitenwaartse draaiing om de longitudinale as en endororatie de binnenwaartse draaiing om de longitudinale as. In het lichaam vinden deze rotaties plaats in verschillende gewrichten.

Rotatie oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die rotatie trainen, vaak gaat het om oefeningen voor de romp. Als ondersteunende oefeningen kunnen deze belangrijk zijn voor krachtsporters, maar ze worden het vaakst ingezet om functioneel atletisch vermogen te vergroten. Een voorbeeld van zo'n oefening is een 'medicin ball rotational throw'. De tegenhanger van dit type oefening zijn oefeningen met een 'anti-rotatie' component. Dit zijn oefeningen waar je juist, tegen weerstand in, de rotatie van je torso tegen gaat. De bekendste anti rotatie oefening is de pall-off press, echter zijn er nog vele andere te bedenken. Wanneer je oefeningen unilateraal uitvoert (met één kant tegelijk), voegt dit vaak sowieso een anti rotatie component toe aan de oefening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een liggende dumbbell press voor je borst op een bankje. Wanneer je deze oefening maar met één dumbbell doet zul je behalve kracht in je borst om de dumbbell omhoog te krijgen, ook kracht moeten leveren om überhaupt op het bankje te blijven liggen.

Moet je extra rotatie oefeningen toevoegen?

Een vraag die vaker voorkomt als men zoiets leest. Dit is helaas heel individueel, iemand die sport specifiek traint zal aan zulke oefeningen zeker baat hebben. Maar ook iemand die geen goede controle heeft over zijn core kan hier een beter connectie in krijgen door zulke oefeningen te doen. Als je geen van de bovenstaande bent dan train je de rotatie waarschijnlijk al genoeg met je normale schema. Vooral wanneer er unilateraal werk wordt verricht zal je core er alles om doen om stabiel te blijven. Hieronder valt dus ook de rotatie.

Reactie plaatsen