Omgaan met sociale gelegenheden om je fitnessdoelen te bereiken
14 juli 2021 
in Voeding
5 min. leestijd

Omgaan met sociale gelegenheden om je fitnessdoelen te bereiken

Het maakt niet uit hoe actief je bent met jouw fitness doelen, soms zijn er omstandigheden die net een andere aanpak vergen en waar een gebrek aan flexibiliteit soms nadelige gevolgen kan hebben. Vaak zie je namelijk dat een passie en ambitie om kan slaan in een strikt dieet, waarbij resultaat op de eerste plek komt. Maar helaas komen flexibiliteit en daarmee sociale gelegenheden op een tweede plek. Maar moet dit apart staan om resultaat te boeken? Zijn sociale gelegenheden echt de momenten die jouw resultaat in de weg staan? Ik vind van niet en door middel van deze blog ga ik je leren hoe jij het beste om kan gaan met je doelen tijdens sociale gelegenheden.

Een perspectief op sociale gelegenheden en/of flexibiliteit

Je bent op dieet, houdt jezelf aan een bepaald voedingsplan of probeert exact op de juiste macro’s uit te komen. Plotseling krijg je een appje van jouw moeder dat je tante volgende week 50 wordt en je met de familie samen gaat uit eten; lekker all you can eat sushi! De paniek slaat langzaam toe en meteen gaan er honderd vragen door je hoofd: “Wat hebben ze daar?”, “Wat kan ik gaan eten?”, “Ga ik aankomen?”, “Moet ik wel mee?”, “Kan ik een excuusje verzinnen?”, noem maar op. Maar wat als ik je nou vertel dat je vanaf dit moment overal mee naartoe kunt gaan waar je maar naartoe wilt? Nu ga ik je uitleggen hoe jij dit het beste aan kunt pakken, want het is zonde om niet naar de gezellige verjaardag van je tante te gaan.

Moet je sociale gelegenheden vermijden als jij een bepaald doel hebt?

Dieet succes gaat om een bepaald budget, ongeacht of je dit nu aan jouw eigen eettafel of buiten de deur eet; de calorieën zijn leidend. Daar komen we meteen bij een belangrijk punt, namelijk jouw caloriebudget en eventuele flexibiliteit hierin:

  • Werk je met een bepaalde harde deadline?
  • Heb je ruimte om af te wijken?
  • Is het erg wanneer je een dag wat meer zult eten?
  • Is flexibiliteit een onderdeel van jouw doel?

Afhankelijk van bovenstaande antwoorden zal jij namelijk jouw ‘tafel-strategie’ kunnen bepalen en uitwerken. De striktheid waarmee jij op of onder jouw calorieën zal “moeten” zitten, zal namelijk net voor een fotoshoot of wedstrijd anders zijn dan wanneer je ‘gewoon wat wilt afvallen’. Waar je bij geen extreme doelen wat meer vrijheid zult hebben, zal dit voor een deadline tijdelijk wat anders liggen.

Heb je een strakke deadline?

Plan het dan ook juist in. Hierbij heb ik het niet over een verschil van tien calorieën, wel over een verschil van honderd(en) of misschien wel duizenden calorieën. Je hebt een doel met een reden en ook tijdens jouw etentje wil je rekening mee houden. In dit scenario zou je dan ook een deel willen plannen.

 Misschien wil je op de menukaart kijken wat er is, misschien bel je het restaurant zelfs wel op. Het doel van de avond zal zijn om een leuke avond te hebben en tegelijkertijd ook zo dicht mogelijk bij jouw caloriebudget te zitten. In praktijk zal je (zelfs bij een all you can eat restaurant) dus willen gaan voor magere keuzes, rekening houden met olie en sauzen en zou je jezelf vooral willen focussen op eiwitbronnen en de daarbijbehorende groentes.

Het idee dat je ook echt alles moet eten omdat je er voor betaalt, wil je links laten liggen. Je wilt gaan voor plezier en tactische keuzes en ja, deze kun je ook prima buitenshuis maken.

Soms minder leuk en lekker, maar het is mogelijk.

Heb jij geen (strakke) deadline?

Heb jij geen deadline of loop jij ver voor op jouw deadline, dan zal je meer ruimte voor extra budget hebben. Wellicht kan je jouw budget op deze dag iets verhogen of kan je het simpelweg voor lief nemen wanneer je toch wat meer eet. 

De marge die je in dit scenario aanhoudt zal vooral draaien op verzadiging en mentale factoren. Wanneer het voor jou niet uitmaakt of je de volgende dag een paar kilo zwaarder bent, is het prima om ook met deze mentaliteit lekker mee te gaan eten of echt all you can eat te gaan. Wanneer het jou echter wel uitmaakt en het impact heeft op jouw zelfbeeld, mentale gesteldheid of dieet succes wil je ook in dit geval een plan maken in jouw dieet strategie. Dieet succes en de voldoening uit jouw avond zullen hierbij een belangrijke rol spelen en de balans tussen deze twee zal jouw aanpak bepalen.

  • Heb je een super gezellige avond gehad, maar baal je de rest van de week van het gebrek aan vetverlies? Dan ligt jouw uitdaging misschien op het loskoppelen van gezelligheid en het eten wat je nuttigt. Is er een bepaalde ‘sweet spot’ waarin het net zo gezellig is en je achteraf niet baalt van de hoeveelheid gegeten calorieën? Dit is jouw zoektocht

  • Heb jij jezelf de hele avond afgezonderd en eenzaam of onbegrepen gevoeld in het gezelschap, maar heb je wel jouw dieet succes behaald? Dan is dit wellicht iets waar je evengoed mee aan de slag wilt. De combinatie van beide zal zorgen voor fysieke tevredenheid en mentale voldoening. Raakt deze verhouding uit balans, dan zal je altijd met een bepaalde ontevredenheid richting jouw etentje gaan en met deze zelfde ontevredenheid hervatten.

Wat wil je dan doen? 

Wat je wilt doen is rekening houden met beide. Je wilt rekening houden met jouw eigen doelen en vooral de succeservaring van jouw doelen, net als het mogelijke gebrek daaraan. Genieten en resultaat kan -en zou- hand in hand moeten gaan.

Hieronder 5 praktische tips die jou gaan helpen tijdens een sociale gelegenheid

Bepaal jouw doelen, bepaal jouw budget

Wat gaat jouw dieet strategie zijn? Moet je afvallen of zou een dag eten op onderhoud geen ramp zijn? Kan je van jouw caloriebudget afwijken en zo ja, hoeveel zou je willen/kunnen afwijken? Vorm een flexibel caloriedoel (Bijvoorbeeld 2000-2400, of een range naar voorkeur) en vul dat zo goed mogelijk in.

Bereid de gelegenheid voor, zelfs wanneer het last minute is

Hoe zit jij aan tafel en, misschien ook belangrijk, waar zit je aan tafel? Als je invloed kunt uitoefenen: ga je voor een all you can eat of ga je voor een restaurant met een menukaart? Ga je voor avondeten of voor lunch/borrel? Een voorbereiding zit ook al in ‘waar ga je naartoe’. Wanneer je daar dan bent, wat verwacht je van jezelf? Ga je maximaal eten of focus je op bepaalde productgroepen? Ga jij degene zijn die ronde na ronde blijft bestellen of ben je op een gegeven moment voldaan?

Heb vertrouwen in jouw eigen keuzes

De keuzes die je maakt, geniet daarvan en doe wat je kunt. Kun je niet alles tot op de gram nauwkeurig berekenen? Dat is prima. Maak schattingen. Twijfel je of deze wel kloppen? Probeer je er niet zo’n zorgen over te maken. Heb vertrouwen in jouw keuzes en geniet van het gezelschap. Je hebt jouw voorbereiding gedaan, maakt zo goed mogelijke keuzes en achteraf kun je hiervan leren.

Geniet van het gezelschap en de gelegenheid

VERGEET NIET TE GENIETEN. Sociale gelegenheden mogen sociaal zijn; als het goed is ben je met een groep mensen die je leuk vindt en is het fijn om weer samen te zijn, ook wanneer de gelegenheid een etentje is. Probeer jouw planning te maken, vertrouwen te hebben en op de gelegenheid zelf vooral te genieten van de smaken, van het gezelschap en van de mogelijkheid om überhaupt uit eten te kunnen.

Ga door en evalueer zonder oordeel

Vertrouwen hebben (punt 3) wil niet zeggen dat altijd alles goed gaat. Het wil wel zeggen dat eventuele foutjes die op dat moment gemaakt worden, later ook weer rechtgezet kunnen worden; ze zijn immers al gemaakt. Probeer dan ook achteraf met een neutrale blik te evalueren. Niet om jezelf ervan langs te geven, maar vooral om te zorgen dat je jezelf nog beter leert kennen en ieder etentje toch weer een stukje leuker kan worden. Vertrouwen kan en moet groeien. 

Over de schrijver
Anissa is een enthousiaste en betrokken coach die graag mensen helpt om fysiek en mentaal het beste uit zichzelf te halen.
Reactie plaatsen