Stappenplan voor persoonlijke ontwikkeling: in 5 simpele stappen meer persoonlijke groei
14 december 2022 
10 min. leestijd

Stappenplan voor persoonlijke ontwikkeling: in 5 simpele stappen meer persoonlijke groei

Je relatie gaat uit. Je wordt ontslagen. Je raakt geblesseerd. Je krijgt te maken met ziekte in de familie. Of je merkt dat je niet tevreden bent met je huidige situatie en hoe jij je leven leidt. Allemaal aanleidingen die ervoor kunnen zorgen dat jij aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling 

Je gaat Googlen. Bekende zelfhulpboeken lezen. Duikt op sociale media om invloedrijke goeroes te volgen. Maar, hier kom je de eerste uitdaging al tegen. Er zijn duizenden boeken en duizenden personen om te volgen. Allemaal claimen ze de antwoorden te hebben om gelukkig en succesvol te worden en doen ze jou de belofte je problemen op te lossen. Ook bevatten ze soms tegenstrijdige adviezen. Koud douchen, mediteren, journalen, voelen of juist gas geven. Je hebt een intrinsieke drive om je te gaan ontwikkelen, maar ziet door de bomen het bos niet meer.

Hoe weet je nu waar je moet beginnen en wat je verder gaat helpen?

In deze blog deel ik als ervaringsdeskundige en onderwijzer een aanpak voor jouw persoonlijke ontwikkelingsreis. Een aanpak die je richting en houvast geeft, voorkomt dat je verzuipt in alle informatie die beschikbaar is en ervoor zorgt dat jij daadwerkelijk verder komt in je leven. En bereikt waar je het uiteindelijk voor doet: persoonlijke groei.

Stap 1 van je persoonlijke ontwikkeling: begin met het einde voor ogen

Eén van de pioniers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is Stephen Covey. In zijn beststeller Seven habits of highly succesful people omschrijft hij een aantal stappen die je kunt nemen om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en richting te gaan geven aan je eigen leven. Zijn eerste stap: begin met het eindpunt voor ogen.

Boek over groei

 Zonder een eindpunt heb je geen richting. Zonder richting fladder je alle kanten op, kom je nooit op je bestemming en verzuip je.

Het eindpunt gaat niet zozeer over de prestatie die je aan het einde van je leven wil neerzetten, maar over hoe je jouw leven vanaf nu tot aan dat eindpunt wilt leiden.

De basis

In de basis gaat persoonlijke ontwikkeling over het vinden van een antwoord op de vraag: wat is (voor mij) een goed leven? En hoe bereik ik dit? En hierbij is mijn vraag aan jou: hoe kun je een goed leven leiden zonder dat je eerst hebt nagedacht over wat een goed leven betekent en hoe dat goede leven er voor jou uitziet? Juist. Dat kun je niet.

Het startpunt is dan ook het ontwikkelen van een persoonlijke visie op het leven. Op een goed leven en in diverse domeinen.

  • Wat is voor jou een goede romantische relatie?
  • Hoe ziet een gezonde vriendschap eruit?
  • Wat is gezondheid voor jou?
  • Welke rol speelt geld voor jou in een goed leven en hoeveel heb je hiervan nodig?
  • Hoe belangrijk vind jij carrière en wat maakt een goede carrière voor jou?

Dit zijn de belangrijkste vragen die je ooit in je leven zult beantwoorden.

Visualisatieoefening

Een visualisatieoefening die hierbij kan helpen is om jezelf in te beelden dat je op je eigen begrafenis bent of op je sterfbed ligt.

  • Welke mensen zijn aanwezig op je begrafenis?
  • Wat zeggen ze over jou?
  • Wanneer je op je sterfbed ligt, waar wil je dan graag op terugkijken?
  • Wat gaat maken dat je daar niet met spijt gaat liggen, maar met een tevreden, berustend en voldaan gevoel omdat jij er alles uit hebt gehaald?
  • Wat is dat ‘alles’ wat je er dan uit hebt gehaald?

Persoonlijke waarden

Aan dit alles kun je persoonlijke waarden koppelen. Zaken die jij, ongeacht levensdomein, belangrijk vindt voor een goed leven. Om waarden te toetsen stel je jezelf de vraag: waar blijkt het uit dat dit een belangrijke persoonlijke waarde voor mij is?

 En wat zou het voor mij betekenen wanneer ik deze niet na zou kunnen leven?

Vanuit het schrijven van je persoonlijke visie op een goed leven inclusief je belangrijkste waarden volgt je persoonlijke missie: wanneer is jouw leven geslaagd? Wat is jouw missie hier op deze aardkloot in de beperkte tijd die jij te leven hebt?

Stap 2: Formuleren van levensdoelen

Nu je het eindpunt voor ogen hebt en richting hebt, ga je jouw route bepalen en de reis naar het eindpunt invullen. Dit begint met het formuleren van 100 levensdoelen. Deze mogen best ambitieus zijn en doelen zijn waarvan je niet zeker weet of je ze wel kunt halen.

Uiteraard binnen de grenzen van het realisme: wanneer je doel is om een planeet te koloniseren of de president te worden van Rusland heb je de opdracht niet goed begrepen.

Maar dat ene spannende doel waarover je twijfelt, het creëren van een succesvolle onderneming of het doen van een fotoshoot met een fysiek waar je trots op bent, die mogen er zeker in terug komen.

De levensdoelen kunnen van alles zijn wat je nog wilt doen, ervaren, meemaken of nalaten. Een dagje naar het strand met je partner, een keer op wintersport, een bepaald boek lezen, 200kg deadliften, een bedrijf starten, kinderen krijgen, een berg beklimmen of een sauna in je tuin hebben. Het kan allemaal, zo lang het maar iets is dat jíj écht wilt en niet iets waarvan je denkt dat je het zou moeten doen, omdat je ziet dat anderen het ook doen.

Visie en missie

Hierbij helpt de vorige stap: jouw persoonlijke visie en missie. Wanneer je bijvoorbeeld om je heen ziet dat iedereen een six-pack heeft of een wereldreis maakt, maar jij niet van reizen houdt en voor jou gezondheid niet gelijk staat aan een six-pack, kun je ervoor kiezen dergelijke doelen niet te noteren. Het zijn immers geen zaken die jíj echt zelf wilt. Ook de levensdoelen verdeel je over zelf te kiezen categorieën.

Bijvoorbeeld gezondheid, carrière, liefde, vriendschap etc.

Mogelijk kun je deze verdeling oplijnen met de persoonlijke levensvisie uit de vorige stap. Daar heb je beschreven hoe een goede carrière er voor jou uit ziet. Vervolgens kun je levensdoelen die hierbij passen en voor jou invulling gaan geven aan een goede carrière hieronder hangen.

Prioriteiten aanbrengen

Binnen je lijst met levensdoelen breng je prioriteit aan. Hoe belangrijk is elk doel op een schaal van 1 tot 10? En zijn er grote doelen waar meerdere subdoelen onder vallen? De belangrijkste doelen en de doelen waar meerdere doelen onder vallen vormen je prioriteiten. Deze neem je mee naar de volgende stap.

Stap 3: Kwartaaldoelen en evaluaties

Je hebt nu zicht op je belangrijkste levensdoelen die voor jou invulling geven aan de reis naar het leiden van een goed leven. Nu is het tijd om concreet te worden.

Maak de doelen concreet voor je persoonlijke ontwikkeling

Ik ben geen groot fan van SMART, simpelweg omdat je ermee doodgegooid wordt, maar het is wel belangrijk dat de doelen concreet meetbaar zijn. Wanneer je bijvoorbeeld het levensdoel hebt geformuleerd ‘Een goede, monogame romantische relatie hebben’ kun je deze concreet maken met meerdere subdoelen, waaronder bijvoorbeeld ‘Drie keer per week seks hebben met mijn partner en wekelijks een date night hebben’. ‘Ik wil in mijn carrière doen waar ik goed in ben en daarmee andere mensen helpen’ kan worden ‘Een zelftest doen en vijf mensen vragen wat mijn kwaliteiten zijn’ en ‘Een dienst op papier zetten, deze gratis aanbieden aan vijf mensen en vragen om feedback’.

Verdelen in vier kwartalen

Nadat je de belangrijkste doelen geconcretiseerd hebt, verdeel je het jaar in vier kwartalen. Vervolgens plan je per kwartaal de belangrijkste doelen in die jou het meest vooruit gaan helpen op weg naar de lange termijn levensdoelen uit de vorige stap. Wat wordt komend kwartaal de vervolgstap in elk belangrijkste levensdoel? Welke stap ga ik komend kwartaal zetten om aan mijn relatie of bedrijf te werken? Wat ga ik komend kwartaal doen om gezonder te worden of een beter familielid te zijn?

Jaardoelen zijn te vrijblijvend.

Die kun je het hele jaar nog uitstellen en voor je uitschuiven. Kwartaaldoelen dwingen je om je agenda erbij te pakken en realistisch te kijken welke stappen jou de komende drie maanden het meest gaan helpen en wat je realistisch kunt doen binnen je huidige planning. Nu je een lijstje hebt met je belangrijkste kwartaaldoelen is het zaak ze in je agenda te noteren en in te plannen.

Stap 4: Weekplanningen

De laatste stap is het ontwikkelen van timemanagement vaardigheden. Timemanagement skills zijn cruciaal voor een goed leven en het pakken van controle over je leven. Die ga je nu leren. Ga op zondag rustig zitten met een kop thee of koffie. Pak je digitale agenda of fysieke planner (ieder heeft zijn voorkeur) erbij en bekijk je kwartaaldoelen.

Twee belangrijke vragen aan het begin van de week

Stel jezelf twee vragen:

  1. Wat moet ik de komende week inplannen en doen als eerste stap om mijn kwartaaldoelen te behalen?
  2. Als ik volgende week zondag tijdens mijn evaluatie wil kunnen zeggen dat ik een goede week heb gehad, welke drie belangrijkste zaken heb ik dan gedaan?

Mogelijk heb je meerdere kwartaaldoelen. Dat kan wat overweldigend zijn. Mogelijk heb je een kwartaaldoel omtrent je relatie, je bedrijf en je gezondheid. Misschien lukt het om op alle vlakken de komende week een vervolgstap te zetten. Misschien ook niet. Om deze reden is het belangrijk realistisch te plannen en jezelf de tweede vraag te stellen.

Realistisch plannen doe je door alles in je weekplanning mee te nemen.

Werk, studie, sociale contacten, social media gebruik, reizen, eten, sporten, pauzes én ontspanning. Stel jezelf bij alles dat je inplant de vraag of het effectief en efficiënt is: levert het je wat op en brengt het je verder én benut je de beschikbare tijd maximaal?

Stap 5: Evalueren en reflecteren

De tweede vraag helpt je om je weekplanning op te lijnen met alle eerdere stappen. Wanneer je kijkt naar je weekplanning, zou je een goed leven leiden wanneer alle komende weken er zo uit zouden zien?

Hoe verhoudt de weekplanning zich tot jouw persoonlijke visie op een goed leven? Zitten hier overeenkomsten in? Gaat deze weekplanning je een stap verder brengen in het behalen van je kwartaaldoelen? Waarschijnlijk is je weekplanning niet altijd haalbaar of direct optimaal. Daarom is het belangrijk na elke week te evalueren.

Was de weekplanning realistisch? Zijn de belangrijkste stappen behaald? Heb ik een goede week gehad die het goede leven voor mij gaat vormen wanneer ik de weken op deze wijze aaneenrijg? Moet je ergens bijsturen of een aanpassing doen voor komende week?

Voor de echte timemanagementfreaks kun je ook nog gaan werken met dagplanningen en dagelijks reflecteren door te journalen. Noteer aan het eind van elke dag voor de volgende dag of de ochtend zelf de belangrijkste drie prioriteiten voor die dag. Evalueer in de avond of je deze hebt behaald.

Stappenplan voor een goed leven: act it out

Nu heb je een concreet stappenplan voor je persoonlijke ontwikkeling. Samengevat:

  1. Ontdek en kies je richting door met het eindpunt voor ogen te starten: schrijf een persoonlijke levensvisie en missie op een goed leven
  2. Formuleer 100 levensdoelen die de reis naar dit eindpunt en het goede leven voor jou gaan invullen. Breng hierbij prioriteit aan.
  3. Verdeel het jaar in kwartalen, concretiseer je belangrijkste doelen en formuleer ze voor komend kwartaal.
  4. Maak een weekplanning waarin je de belangrijkste acties inplant die je deze week verder brengen in het gaan behalen van je kwartaaldoelen. 5.
  5. Evalueer, reflecteer en stuur bij.
  6. 6... Profit?

Hoe leid je een goed leven?

Door bovenstaande stappen goed met elkaar op te lijnen is je dagelijkse gedrag, je gemiddelde dag en week in lijn met je belangrijkste doelen in het leven en hoe het goede leven er voor jou uitziet. Dit geeft een gevoel van tevredenheid, zekerheid, voldoening en rust. Je maakt je geen zorgen meer of je wel de juiste dingen doet en of je wel het maximale eruit haalt. Je doet de dingen waarover jij goed hebt nagedacht en waarvan jij hebt besloten dat ze voor jou de belangrijkste zaken zijn die bijdragen aan hoe voor jou een goed leven eruit ziet.

En hoe bereik je uiteindelijk datgene waar je zo naarstig naar streeft; het goede leven? 

Door dag in, dag uit, week in, week uit, te handelen in lijn met je eigen waarden en doelen. Wil jij verantwoordelijkheid pakken voor jezelf en werken aan het goede leven met bovenstaande stappen?

Bekijk dan mijn pagina en lees hoe ik jou als coach hierbij kan helpen.

Stuur me gerust een bericht of plan een call in. Ik help je graag op weg.

Over de schrijver
Elian is coach en psycholoog die mensen coacht naar persoonlijke groei en meer leven middels fysieke progressie en een gezonde leefstijl.
Reactie plaatsen