Wat is bodybuilding?
23 juli 2021 
3 min. leestijd

Wat is bodybuilding?

Wat is bodybuilding? Het antwoord op deze vraag zal sterk variëren, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Iemand die weinig affiniteit met bodybuilding heeft of met krachtsport in het algemeen, heeft hoogstwaarschijnlijk een heel andere kijk op dit begrip dan iemand die het daadwerkelijk beoefend. Wanneer de term ‘bodybuilding’ valt, wordt al snel gedacht aan Mr. Olympia-level-spiermassa en niet zo snel aan de bikini-atlete die óók middels krachttraining haar spiermassa probeert te vergroten.

Wat maakt iemand dan een ‘bodybuilder?

Hier is een heleboel eigen interpretatie bij nodig. De definitie van een bodybuilder is voor iedereen anders. Voor de een ben je pas een bodybuilder wanneer je met een spraytan, al poserend voor een jury een eerste plaats op een wedstrijd probeert te bemachtigen. Voor de ander ben je een bodybuilder wanneer je actief je best doet om middels krachttraining je lichaam vorm te geven al naar gelang jouw eigen voorkeur. In mijn optiek hoef je geen competitief bodybuilder te zijn om jezelf een bodybuilder te (mogen) noemen.

De sport van bodybuilding kan door iedereen beoefend worden; man of vrouw, jong of oud, iedereen die ernaar streeft zichzelf zowel fysiek als mentaal te willen verbeteren. Dat maak bodybuilding zo mooi

Hoe is bodybuilding begonnen?

Krachttraining is al een eeuwenoud begrip in diverse culturen. Voorbeelden hiervan zijn de Grieken en Romeinen die hierin als grondleggers kunnen worden gezien. Het waren dan ook de Grieken die de Olympisch Spelen hebben opgericht. Gewichtheffen was hier een belangrijk onderdeel van. Ook laat de geschiedenis zien dat een krachttest vaak een vereiste was voor soldaten om in het leger te mogen dienen.

Een van de grootste namen die onlosmakelijk verbonden is aan de oorsprong van het hedendaagse bodybuilding is Eugen Sandow. Sandow was een van de populaire ‘sterke mannen’ die vroeger als attractie fungeerde op kermissen. Echter, hij onderscheidde zich door de focus te leggen op zijn fysiek, in plaats van hoe sterk hij daadwerkelijk was. Uiteindelijk werd zijn fysiek gezien als hét ideaalbeeld van de man uit die tijd. ‘The Great Competition’ was de eerste bodybuildingwedstrijd opgericht door Sandow. Hier werd al gebruik gemaakt van een jury die jou beoordeelde op het fysiek dat jij op die dag liet zien. De winnaar van dit event kreeg een bronzen beeld waarvoor Sandow zelf model had gestaan.

Degenen die bekend zijn in de bodybuildingwereld zullen weten dat dit beeld tegenwoordig als trofee wordt gegeven aan de winnaar van de Mr. Olympia. De meest prestigieuze titel die er te behalen valt binnen bodybuilding. In de jaren 30 won bodybuilding steeds meer populariteit in de Verenigde Staten. ‘Muscle Beach’ in Santa Monica werd een boegbeeld voor bodybuilding en is frequenter terug te zien in films. Bodybuilding kreeg weer een populariteitsboost in de jaren 50 en 60. Charles Atlas was hier mede verantwoordelijk voor vanwege diverse publicaties en strips. Hiernaast traden meerdere krachtatleten toe tot de sport zoals John Grimek, Steve Reeves en Reg Park. Deze drie heren wonnen prestigieuze titels zoals Mr. Universe en Mr. America.

Tevens zijn zowel Reeves als Park verantwoordelijk voor het kickstarten van duizenden bodybuilding carrières met hun rol als Hercules in speelfilms. Bijdragend aan de populariteit waren tijdschriften als Strenght & Health en Muscular Development. In deze periode startten de beroemde Weider broers, Joe en Ben, met de productie van krachttoestellen en voedingssupplementen. De International Federation of Bodybuilding - ook wel bekend als de IFBB - die mede door hen was opgericht, groeide bovendien gestaag en werd de belangrijkste competitie. Andere grote namen uit die tijd waren Serge Nubret en Sergio Oliva.

In de jaren 70 zag bodybuilding waarschijnlijk zijn grootste spurt in populariteit en aandacht. Dit kwam mede door grote namen zoals Arnolds Schwarzenegger en Lou Ferrigno, die in de inmiddels klassieke film ‘Pumping Iron’ te zien waren. Deze periode in bodybuilding wordt ook vaak gerefereerd als de ‘Golden Era’. Voor veel bodybuildingliefhebbers is dit nog steeds hun favoriete tijdperk binnen de tijdlijn van bodybuilding. Er begon langzaam een switch te komen in het beeld van het ‘ideale’ fysiek. Mede door Dorian Yates kwam de focus steeds meer te liggen op het hebben van een enorme hoeveelheid massa. Dit is terug te zien bij Ronnie Coleman, die als echt massamonster maar liefst acht Mr. Olympia titels wist te behalen.

Welke klasses zijn er in bodybuilding?

Een bodybuilding wedstrijd beperkt zich niet enkel tot de bodybuildingklasse. Er zijn een heleboel klasses waar je aan kunt deelnemen. De keuze van de jouw klasse zal bepaald worden door jouw eigen persoonlijke voorkeur en waar jouw fysiek het beste bij past. Naast Bodybuilding zijn er klasses zoals Men’s Physique, Bikini Fitness, Body Fitness, Classic Bodybuilding, Muscular Men’s Physique, Wellness, Women’s Physique. Ook zijn er de relatief nieuwe klasses Fit Model én Classic Physique die beiden veel populariteit winnen. Tussen al deze verschillende klasses wordt er gekeken naar verschillende criteria. Factoren waar naar gekeken wordt, zijn zaken zoals: spiermassa, spierdefinitie, proporties, symmetrie en presentatie

Wordt het populairder?

Absoluut. Een van de redenen is vermoedelijk de toename van sociale media. Meer en meer mensen wijden zich toe aan een fitte levensstijl en dit wordt steeds meer mainstream. Zelfs het deelnemen aan bodybuildingwedstrijden lijkt een keuze te zijn die steeds makkelijker wordt genomen. Of het nou daadwerkelijk het ambiëren van een carrière als bodybuilder is of simpelweg het willen verbeteren van je lichaam, feit is dat we steeds meer mensen in de sportschool zien en er een alsmaar toenemende interesse is in training en voeding.

Over de schrijver
Online bodybuilding en fysiek coach voor mannen die het maximale uit hun lichaam willen halen.
Reactie plaatsen