Wat moet je doen als je bodybuilding wedstrijd is afgelast?
21 september 2021 
5 min. leestijd

Wat moet je doen als je bodybuilding wedstrijd is afgelast?

Zelf zat ik ook in de voorbereiding voor een bodybuilding wedstrijd, maar helaas is ook deze afgelast door het coronavirus. Het moment waarop je het podium opstapt en eindelijk het fysiek kan laten zien waar jij maandenlang keihard voor gewerkt, gedieet en getraind hebt. Dat moment heb je waarschijnlijk al tientallen keren voor je gezien, nog voordat je überhaupt de keuze had gemaakt om daadwerkelijk met een wedstrijdvoorbereiding te beginnen.

De meesten weten vooraf nog niet écht wat er op ze af gaat komen tijdens zo’n wedstrijdvoorbereiding. Ondanks dat het een weloverwogen keuze moet zijn en je goed geïnformeerd dient te zijn, is het nog altijd het mooiste om het gewoon aan den lijve te ondervinden en het voor jezelf te kunnen ervaren. Het is een unieke reis waarin je jezelf tegen zult komen, veel over jezelf zult leren en je komt hier áltijd sterker uit. Vooral mentaal. Helaas zijn er altijd factoren waar wij geen invloed op hebben. Een uiterst relevant voorbeeld hiervan is de coronacrisis.

Dit heeft voor veel mensen roet in het eten gegooid. Om een wedstrijd van je afgenomen te zien worden, terwijl je zo dichtbij was, al zo veel werk, tijd en moeite erin heb gestoken, is extreem zuur – op zijn zachts gezegd. Vooral wanneer dit je eerste podiummoment zou zijn geweest. Maar iedere wolk heeft een zilveren randje. Middels deze blog wil ik je vooral meegeven hoe je deze situatie een positieve wending kan geven en er je voordeel uit kan halen.

Probeer naar het positieve te blijven kijken

Je was in voorbereiding voor een bodybuilding wedstrijd en nu blijkt het hele feest niet door te gaan, wat nu?! Is dit een vrijbrief om je dieet maar volledig uit het raam te gooien en al het eten waar je de afgelopen maanden zo naar hunkerde naar binnen te schransen? Nee, allesbehalve! Sterker nog, dit is de minst verstandige keuze die je kunt maken. Weken progressie zouden tenietgedaan worden in een korte tijd. Het is nogal wat wanneer een doel zo groot als deze opeens wegvalt en er een grote krater in je complete planning ontstaat. Je hebt nu opeens een heleboel ‘vrijheid’ en het is van groot belang dat je hier verantwoordelijk mee omgaat.

Stel nieuwe doelen voor jezelf

Probeer dus meteen nieuwe doelen te stellen, het hebben van een visie en korte en lange termijn doelen helpt je om je focus te bewaren en je zult je minder snel ‘verloren’ voelen. Het kan ontzettend moeilijk zijn om niet opeens buitensporig te gaan eten want ja, je zit met extreme honger en de reden daarvoor was je wedstrijd die in aantocht was. Een verstoorde hormoonhuishouding wat betreft hongerhormonen draagt daar natuurlijk ook aan bij. Door de langdurige periode van calorierestrictie neemt het hongerhormoon ghreline toe en geeft signalen af dat je moet eten, resulterend in een hardnekkig hongergevoel. Daar bovenop komt dat het verzadigingshormoon leptine afneemt, resulterend in het feit dat je zelfs na het eten van een maaltijd vaak geen verzadigd gevoel zult hebben.

Dit kan je doen als je bodybuilding wedstrijd is afgelast

Wat is dan wel de juiste aanpak? Bekijk het zo: je bevindt je nu in een uitstekende positie om progressie te boeken. Je hebt net een bijzonder effectieve fase van vetverlies en bodyrecomposition achter de rug. Met je huidige wedstrijddieet kun je stoppen. Afhankelijk van waar je vetpercentage zich bevindt, is het niet gezond om dit nog langer door te trekken dan nodig. Je wilt jezelf niet in een ongunstige positie brengen wat betreft je immuunsysteem – zeker niet in deze tijd waar een virus zich wereldwijd verspreidt. Idealiter wil je je calorieën terug opschroeven naar een overschot.

Dit hoef je niet te doen door middel van een ellenlang reverse diet waarbij je jezelf wekelijks 5 gram extra koolhydraten gunt. Nee, je kunt gerust in één keer naar je onderhoudscalorieën. Houd er echter wel rekening mee dat dit punt hoogstwaarschijnlijk ergens anders, en dus lager, ligt dan voorafgaand aan je prep. Wanneer je steady op je onderhoudscalorieën zit, kun je dit stapsgewijs verder opbouwen naar een overschot. Het is in deze situatie geen slecht idee om wat meer lichaamsvet terug te krijgen.

Reden waarom je snel terug moet naar een ‘gezond’ vetpercentage

  • Sterker immuunsysteem
  • Verbeterde herstelcapaciteit
  • Betere slaap
  • Verminderde stress
  • Gezond libido
  • Verbeterde hormoonhuishouding
  • Verbeterd humeur
  • Etc.

Om ervoor te zorgen dat je je focus niet verliest, is het verstandig om direct nieuwe doelen op te stellen. Dit kan een wedstrijd op een later moment zijn, een productief offseason in gang zetten of het inplannen van een fotoshoot – een uitgesproken kans om je shape vast te laten leggen als bekroning van je harde werk.

Wat kun je doen als je AAS hebt gebruikt tijdens je bodybuilding wedstrijd voorbereiding?

Als je een ondersteunde sporter bent – door middel van AAS-gebruik – kun je ervoor kiezen om deze situatie aan te grijpen, om na een periode van pushen in een wedstrijdvoorbereiding, off te gaan. Hierdoor krijgt je lichaam rust en verleg je de focus op het optimaal laten herstellen van je lichaam. Zorg er echter voor dat je dit met een bewezen en correct PCT protocol doet.

Je wilt niet nalatig zijn wat betreft dit proces, voordat je het weet zit je maandenlang opgescheept met een laag libido, weinig motivatie en verstoorde waardes betreft je bloed- en hormoonbeeld. Je dieet speelt hierin, uiteraard, ook een grote rol. Whole foods krijgen nóg meer de focus en ook de inname van gezonde vetten ondersteunen dit herstelproces. Mocht je besluiten om niet off te gaan kun je tevens je stack manipuleren en door middel van dieetaanpassing, herstelpijleroptimalisatie en fatigue-management het meeste uit een effectieve rebound halen.

Probeer vooral de positieve kanten van de hele ervaring in te zien. Tijdens de wedstrijdvoorbereiding kom je erachter waar je lichaam goed en minder goed op reageert. Dit kun je allemaal meenemen naar een volgende wedstrijdvoorbereiding. Je hebt genoeg dingen om trots op te zijn: je hebt toewijding getoond.

Je hebt alle nodige stappen doorlopen en zwaar werk geleverd om zo ver te komen en dat is niet niks! Dit is ook een goed moment om te reflecteren; hoe was de samenwerking met je coach? Grote kans dat jullie beiden veel hebben geleerd tijdens het proces. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk data verzameld, zodat je dit bij een volgende voorbereiding kan inzetten. Misschien ben je er wel achter gekomen dat dit proces toch niet helemaal jouw ding is. Ook dat is waardevolle informatie. Het is ook van groot belang dat je een gezonde relatie met voeding probeert te waarborgen. Je komt uit een periode waarin de food focus erg hoog lag, dit is begrijpelijk.

Het is nu zaak om hieraan te werken en te voorkomen dat deze obsessie zich nog verder ontwikkelt. Mocht je nou vermoeden dat je te kampen hebt met een daadwerkelijke eetstoornis dan is het altijd raadzaam om hulp van een professional binnen dit vakgebied in te schakelen. Natuurlijk is het balen als een wedstrijd door onvoorziene omstandigheden niet door kan gaan. Zie dit echter als een kans om ervoor te zorgen dat je de volgende keer nóg beter kan zijn! De kennis en ervaring die je hebt opgedaan, kun je goed gebruiken voor je volgende wedstrijdvoorbereiding.

Wil je eens samen hier over sparren? Stuur mij dan gerust een reactie onder deze blog of stuur een berichtje naar kay@growcoachingfitness.nl 

Over de schrijver
Online bodybuilding en fysiek coach voor mannen die het maximale uit hun lichaam willen halen.
Reactie plaatsen