5  tips om je weerstand te verbeteren
10 augustus 2021 
in Voeding
6 min. leestijd

5 tips om je weerstand te verbeteren

Ik ga jou 5 tips geven om je weerstand te verbeteren tegen corona. Al enkele maanden heeft corona invloed op onze maatschappij en dat zal misschien nog wel even zo blijven. In deze blog geef ik je tips om je weerstand te verbeteren.

Weerstand verbeteren om minder kans te maken op corona

Dus wat kun je zelf doen om de kans op negatieve gevolgen van het coronavirus te beperken? Laten we voorop stellen dat besmetting voorkomen de beste oplossing zou zijn. Er zijn waarnemingen dat sommige patiënten die volledig virus vrij zijn een verminderde longfunctie blijven houden. Het is nog niet duidelijk of deze longcapaciteit weer volledig zal herstellen, wat bij elke sporter desastreus zou zijn voor zijn of haar toekomstige prestaties. 

Wat kunnen we, behalve het voorkomen van besmetting, verder doen om de kans op gevolgen te beperken? Onze gezondheid en weerstand optimaliseren! In het onderstaande stuk de belangrijkste zaken die bijdragen aan je weerstand tegen het coronavirus:

5 tips voor een betere weerstand

Niet roken zorgt voor 9x sneller herstel van het coronavirus

Als je rookt: stop met roken. Roken is de grootste onzin, het is zonde van je geld én je gezondheid. Laat dit virus een extra teken voor je zijn dat je nou eens echt moet kappen met die bullshit. Het coronavirus tast in een gevorderde fase de longfunctie bij de meesten erg aan, wanneer deze longfunctie om andere redenen al beperkt is, maakt dat de kans groter op ernstige verzwakking van het lichaam door zuurstoftekort. 
Chinees onderzoek liet zien dat niet rokers 9x meer kans hebben op spoedig herstel. 
De clichés wat betreft gezondheid blijken niet voor niks de clichés: behalve ouderen en mensen met genetisch bepaalde longziekten, blijken ook mensen met hoge bloeddruk en suikerziekte meer kans te hebben om te overlijden aan de gevolgen van dit virus. Om deze reden geldt:

Een gezond vetpercentage is belangrijk voor je weerstand

Zorg voor een gezond vetpercentage: voor mannen is een vetpercentage van ongeveer 12% ideaal voor de weerstand, bij vrouwen is dit rond de 23% lichaamsvet. Voor de meeste mensen zou een maand voedseltekort hun overlevingskansen meer vergroten dan dat hamsteren dit zal doen. Je kan proberen ontstekingswaarden, bloeddruk en diabetes individueel en op andere wijze proberen aan te pakken. 

Maar in bijna elk geval zullen deze gezondheidsindicaties verbeteren als men dichterbij een gezond vetpercentage komt. Vet is namelijk geen compleet inactief weefsel zoals de meesten denken. Vet heeft een actieve rol binnen het lichaam en scheidt verschillende endocrine stoffen uit. Je kunt deze stoffen zien als de chemische signaaltjes om binnen je lichaam processen op gang te brengen. Dit zijn natuurlijke processen die zorgen voor balans in je lichaam, als je te veel vet hebt, zullen deze processen echter verstoord worden. Zo wordt bij een te hoog vetpercentage de normale werking van insuline verstoord en kan dit leiden to suikerziekte en hoge bloeddruk. 
Wat nog veel relevanter is voor het herstel van het coronavirus, is dat de werking van het immuunsysteem verstoord wordt en er constant verhoogde inflammatie (ontstekingswaarde) is bij mensen met een te hoog vetpercentage.
Inflammatie is een complex en essentieel proces voor je lichaam om je gezondheid te behouden en is onderdeel van het natuurlijke afweersysteem. Als je te veel vet hebt, wordt het proces van inflammatie constant al geactiveerd, ook zonder dat het nodig is. Wanneer het systeem dus daadwerkelijk nodig is bij het bestrijden van een virus, zal het het overmatig geactiveerd worden, wat extra nadelige gevolgen heeft.

Niet alleen een te hoog, maar ook een te laag vetpercentage heeft een negatieve invloed op je weerstand tegen het virus. Het constante tekort aan voedingsstoffen wat nodig is om ‘shredded’ te blijven zorgt er voor dat je lichaam niet in staat is om optimaal te functioneren. Je immuunsysteem wordt op deze wijze ook verstoord. Je cortisol levels zijn op een laag vetpercentage constant verhoogd en ook heb je zonder vet geen buffer aan energie voor als je tijdelijk je voeding niet goed opneemt, of helemaal niks binnen houdt. Een sixpack met aderen erover is voor deze zomer misschien niet de meest tactische doelstelling.

Blijf actief om gezond te blijven

Lichaamsbeweging werkt positief voor je gezondheid. Als we er nog iets aan toe zouden moeten voegen is het dit: voor iedereen die alleen cardio doet zou wat extra krachttraining en massa goed doen. Ook spiermassa bestaat uit energie die je eventueel later kan aanspreken als buffer terwijl je ziek bent, het fysiek van een top marathonloper is niet ideaal als het gaat om bestendigheid tegen ziekten. Voor iedereen die alleen in de gewichten hangt zou het juist raadzaam zijn af en toe een flinke cardio sessie aan hun work-out regime toe te voegen. 
Trainen op uithoudingsvermogen verbetert je longcapaciteit en cardiovasculaire gezondheid. Het coronavirus tast juist deze longcapaciteit aan
Een extra reden om eens een flink stuk te gaan hardlopen. Maar naast sporten kan je natuurlijk ook denken aan je NEAT. Dit staat voor non-excercise activity thermogenesis, de energie die we gebruiken voor alles wat we doen behalve slapen, eten en sporten. Door je NEAT te verhogen, verbruik je meer energie, verbetert je algemene gezondheid en krijg je een beter humeur.

Eet de juiste producten om een weerstand tegen het coronavirus te verbeteren.

Zorg dat je de juiste hoeveelheden eet en voedingsmiddelen die rijk zijn aan micronutriënten. Een richtlijn is om zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te eten. Het eten van veel bewerkt voedsel zorgt voor hogere inflammatie waarden, net zoals het hebben van overgewicht dat doet. Het eten van genoeg omega 3 en micronutriënten verlaagt juist de mate van inflammatie in het lichaam. 

Wanneer je onbewerkte producten eet, zul je in de meeste gevallen nog veel meer verschillende nuttige micronutriënten binnen krijgen dan in vitamine en mineralen supplementen te stoppen zijn. Een rijk en gevarieerd dieet is in dit opzicht dus niet te vervangen. Het suppleren van bepaalde vitamines en mineralen tot hoger dan normaal haalbare hoeveelheden lijkt echter wel bij te dragen aan je weerstand.

Vitamine C en vitamine D helpt bij een betere weerstand

Je hebt misschien ooit gelezen dat je met de inname van vitamines niet wilt overdrijven als je doel is om spiermassa op te bouwen, omdat dit de trainingsprikkel deels wegneemt. 
Dat is zeker juist, maar als het gaat om je weerstand lijkt een hoge inname van bepaalde vitamines wel gunstig te zijn. Vitamine C en D lijken ook bij te dragen aan de weerstand tegen het coronavirus. 
Uit onderzoeken naar weerstand tegen vergelijkbare virussen weten we dat ook een zinktekort het immuunsysteem sterk kan hinderen. Mocht je dus extra supplementen willen innemen vanwege het virus lijken de boven genoemde supplementen een bijdrage te kunnen leveren.

5. Stressreductie heeft positieve effecten op je weerstand

Controleer je stress. Uit vele verschillende onderzoeken blijkt langer aanhoudende stress ervoor te zorgen dat je vatbaarder bent voor ziekten en kwaaltjes. Het coronavirus zorgt voor grootschalige ontregeling van onze maatschappij en daarmee bij veel mensen voor veel stress. 
Het Amerikaanse Center For Disease Control wijdt zelfs speciale pagina’s toe aan het verminderen van stress veroorzaakt door het coronavirus
De stress óver het virus zou er júist voor kunnen zorgen dat je er vatbaarder voor bent. Hou je hoofd koel dus. Zorg dat je overzicht hebt over je persoonlijke situatie en zorg dat je hier op de juiste manier mee omgaat zonder te paniekeren. Naast de activiteiten die daarvoor nodig zijn is het aan te raden om te zorgen voor de nodige ontspanning.

Alle 5 op een rij

  1. Niet roken zorgt voor 9x sneller herstel van het coronavirus
  2. Een gezond vetpercentage is belangrijk voor je weerstand
  3. Blijf actief om gezond te blijven
  4. Eet de juiste producten om een weerstand tegen het coronavirus op te bouwen
  5. Stressreductie om COVID-19 te voorkomen
Wij hopen je met deze blog van veel nuttige info te hebben voorzien waarmee je aan de slag kunt om je gezondheid zo goed mogelijk te beschermen. Mocht je verdere vragen hebben over al het bovenstaande kun je ons altijd een berichtje sturen of reageren onder deze blog!

Disclaimer:

Nogmaals wijzen wij er op dat alle instructies vanuit de overheid en gezondheidszorg instanties gevolgd dienen te worden. Je algemene weerstand is belangrijk, maar voorkomen van besmetting zou altijd prioriteit moeten krijgen. Ondanks dat alle in de tekst gegeven informatie zo zorgvuldig mogelijk is samengesteld, zijn wij geen medisch specialisten of officiële woordvoerders vanuit een gezaghebbende instantie. Aan de tekst kunnen dan ook geen rechten ontleend worden en het opvolgen van het advies biedt op geen enkele wijze garantie wat betreft je gezondheid.

Gebruikte bronnen

  1. (NVIC, 2020)
  2. Federico, A., D’Aiuto, E., Borriello, F., Barra, G., Gravina, A. G., Romano, M., & De Palma, R. (2010). Fat: a matter of disturbance for the immune system. World journal of gastroenterology, 16(38), 4762–4772.
  3. (Liu W, et al. Chin Med J (Engl). 2020)
  4. Psychosom Med. 2004 Mar-Apr; Miller GE1, Cohen S, Pressman S, Barkin A, Rabin BS, Treanor JJ.
Over de schrijver
Business coach voor personal trainers en ondernemers
Reactie plaatsen