Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?
27 november 2022 
4 min. leestijd

Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?

Tegenwoordig zien we allerlei gave shakes en handige trucs die beweren je buikvet te verbranden. Zo zou het trainen van je abs ervoor zorgen dat je buikvet verdwijnt. Daarbij zijn er talloze producten op de markt die hetzelfde beweren. Wil je van je buikvet af? Drink deze shake, eet deze reep of gebruik dit pilletje. Maar werkt het ook echt zo? In deze blog gaan we je precies vertellen welke voedingsmiddelen er bestaan die buikvet verbranden.

Hoe werkt vetverbranding?

Voordat we ons gaan verdiepen in de specifieke voedingsmiddelen die buikvet verbranden, is het handig om een beetje achtergrondkennis te hebben. Want wat gebeurt er eigenlijk wanneer we voedingsmiddelen eten?

Al onze voeding bestaat uit Calorieën. Een Calorie is niks anders dan een eenheid van energie. Consumeer je dus Calorieën, dan geeft dit jou energie. Maar waar gaat deze energie naartoe?

Iedere dag consumeren we energie en gebruiken we het. We gebruiken het voor onze vertering, onze dagelijkse activiteiten en ons basaal metabolisme.

De energie die het lichaam voor het basaal metabolisme nodig heeft gaat bijvoorbeeld naar het functioneren van onze organen, zoals de nieren, lever, brein, hart en alle andere organen. Daarbij gebruikt het lichaam deze energie ook voor alle andere processen die ‘automatisch’ gaan. Denk hierbij aan het onderhouden van je spieren.

Dit alles samen noem je het totale dagelijkse energieverbruik, of afgekort TEE. Ons totale dagelijkse energieverbruik bestaat uit:

  • 5% - 10% aan de vertering
  • 25% - 35% aan onze fysieke activiteiten
  • 55% - 65% aan ons basaal metabolisme

Nu we ons totale dagelijkse energieverbruik begrijpen, kunnen we een rekensom gaan maken:


Energie inname - energieverbruik = verandering in lichaamsenergie.


Of in andere woorden: Komt er meer energie in mijn lichaam dan dat het lichaam verbruikt, dan kom ik aan. Maar gebruikt mijn lichaam meer energie dan dat ik consumeer, dan moet het uit andere bronnen putten en kan ik afvallen. Dit noem je de energiebalans.

Je energiebalans kan je vergelijken met een portemonnee:

Komt er meer geld in dan dat je uitgeeft, dan wordt de portemonnee dikker. Geef je meer geld uit dan dat er in gaat, dan wordt de portemonnee dunner.

Dit is hetzelfde met onze geconsumeerde energie. Wat belangrijk is om te begrijpen is dat je energie niet kunt vernietigen. Wat je wel kunt, is energie van vorm laten veranderen.

Energie kan dus veranderen in beweging of warmte of zelfs in chemische energie. Nu we begrijpen dat energie niet vernietigd kan worden, maar van vorm verandert, begrijp je vast ook dat we onze geconsumeerde energie een nieuwe vorm moeten geven. Dit kan dus door beweging. Het maakt niet uit of de geconsumeerde energie uit eiwitten, vetten of koolhydraten komen. Alle macronutriënten kunnen als vet worden opgeslagen.

Dit komt omdat ze allemaal in de basis bestaan uit koolstofmoleculen. Koolstof kan het lichaam omzetten naar glucose, wat weer omgezet wordt naar energie.

Wanneer je wilt afvallen is het dus niet belangrijk om te letten op het specifieke substraat metabolisme (ofwel de hoeveelheid koolhydraten, vetten of eiwitten die je consumeert) . Het is voornamelijk belangrijk om de totale energie inname en het totale energieverbruik in de gaten te houden.

Is de totale vetopslag groter dan de totale vetverbranding, dan kom je aan. Is de totale vetverbranding groter dan de vetopslag, dan val je af. Let op dat er vetopslag staat en niet vet consumering! Dat zijn twee totaal verschillende dingen.

Plaatselijke vetverbranding

Nu je weet dat we onze opgeslagen energie uit het vet kunnen verbruiken door onze activiteiten en BMR, blijft ons alleen de vraag: "Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik plaatselijk vet verbrandt?

Het korte antwoord: niet. Vet Verbranden is geen plaatselijk proces.

Je zit simpelweg in een calorietekort en verliest overal (langzaam) vet, of je zit het niet. Plaatselijk vet verbranden is misschien wel een van de grootste fitness fabels die er is. Trap er dus niet in!

Hoe je echt buikvet verliest

Hoe kom je dan wel van je buikvet af? Door simpelweg in een calorietekort te zitten! Dit kun je onder andere doen door:

  • Je BMR te verhogen. Je BMR kun je verhogen door in spiermassa toe te nemen. Meer spieren, betekent ook een groter lichaam om te onderhouden en dus een hoger basaal metabolisme.
  • Activiteiten en beweging kunnen je energieverbruik verhogen. Dit kan door bijvoorbeeld cardio. Of het nu wandelen, fietsen, hardlopen of sprinten is maakt verder weinig uit. Het verbruikt allemaal energie. Extra cardio toevoegen om meer te verbranden is echter heel inefficiënt, aangezien het zo'n klein deel van je energieverbruik is. Daarom is het vaak een stuk makkelijker om eerst naar je voedingspatroon te kijken.
  • Verlagen van je energie inname. Hierbij is het niet de kunst om minder te eten, maar om betere keuzes te maken. Zo kan mealpreppen je helpen als je merkt dat je in de eenvoud van maaltijden bestellen trapt. Daarbij kan het beperken van overmatige koolhydraatbronnen zoals frisdrank en fruitsappen ook helpen met het verlagen van de energie inname. Verhoog het aantal groenten dat je eet op een dag. Groenten zijn niet alleen laag in Calorieën, maar ook ontzettend hoog in vitaminen en vezels. Ze verzadigen dus goed, zijn gezond en zijn laag in Calorieën.

Conclusie

Er zijn dus helaas geen specifieke voedingsmiddelen die je helpen om buikvet te verbranden. Daarbij is plaatselijk vet verbranden niet mogelijk. Waardoor je wel kan afvallen is door in een energietekort te verkeren. Verlaag je energie inname en verhoog je energie verbruik. Dat kan door minder energie te consumeren, maar ook door meer te bewegen en in spiermassa toe te nemen.

Blijf jij schommelen met je gewicht, of lukt het je niet om af te vallen? Onze coaches kunnen je zeker helpen!

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in door hier te klikken

Over de schrijver
Grow Coaching is een team van transformatieve coaches in de fitness branche.
Reactie plaatsen